PETTER NATVIG

Bokutgivelser som omhandler Bryggen, kommer tett i disse dager. Enda en gang har BTs faste Bryggen-redaksjon løftet sin alltid parate penn for å vandre langs den berømte kaikanten. Denne gangen handler det om en ny guidebok som kort og godt heter «Bryggen Guide». Finnes ikke den allerede, da?

— Nei, vi har manglet en guidebok som også forteller om dagliglivet her, sier Margrete Rasmussen begeistret. Når hun ikke spiser snitter på Bryggen er hun vanligvis opptatt med å være redaktør i Mangschou forlag, som står for utgivelsen av boken.

Sjøsyk fotograf

Vi folder sammen vår paraply og tar plass i Pütterstuen hvor presentasjonen foregår. Gulvene er grundig massert og slipt av historiens sure føtter. Plankene knirker i protest mot vår tunge gange og står ikke alltid vinkelrett på Moder Jord.

— Jeg blir litt sjøsyk av å gå her, sier fotografen.

Hvorfor gulvene er skjeve vil han kanskje få svar på i «Byggeskikk i tre» som er et av de 23 kapitlene i boken. Og når magen har roet seg vil han også kunne lese om «Øl, mjød og vin» og et kapittel tilegnet «Theta-gruppens hemmelige rom».

Når en smule laks og roquefort er fortært, kan vi mellom kaffekoppene spørre forfatteren selv. Hvem er boken myntet på?

— Boken er skrevet for et bredt historieinteressert publikum. Den skal dekke behovet turister og andre måtte ha for en bok litt utover de spinkle foldere og de tunge, historiske verkene som allerede er tilgjengelige om Bryggen, sier Sissel Hamre Dagsland.

Uvitenheten avslørt

Hun trakk seg i fjor tilbake fra et langt journalistliv som spesielt rettet seg mot kultur og kulturhistorie. Bryggen er derfor et område og et tema hun har skrevet atskillige spaltemeter om. Forfatteren sier det har vært en utfordring denne gang å skulle presentere begivenhetene i en historisk, og ikke en dagsaktuell, sammenheng.

— Jeg vet ikke hvor lenge du har vært i Bergen, spør hun meg. Mitt sørlandske tungemål har forrådt meg. Mitt manglende bergenske sinnelag er avslørt.

— ... men visste du at Bryggen før krigen ble kalt tyskerbryggen? Etter annen verdenskrig vedtok kommunen å droppe forstavelsen og bare kalle det Bryggen, sier hun. Jeg vedgår min uvitenhet og fortsetter:

— Hva er det ved denne bebyggelsen som fenger og fascinerer?

— Det har skjedd så mye her som ga stoff til avisartikler. Da jeg var journalist, var Bryggen der hele tiden og forlangte min oppmerksomhet. Og om ikke man til slutt interesserer seg for det man driver med, så finner man vel noe annet å drive med.

— Er du utlært når det gjelder Bryggen nå?

— Sikkert ikke, sier Sissel Hamre Dagsland.

NY BOK: Også de mindre pene sidene av Bryggen presenteres i en ny bok av Sissel Hamre Dagsland.<br/>Foto: BJØRN DJUPVIK