Hovedvannledningen på Bryggen har i løpet av natten sprukket. Bryggen kan komme til å være stengt helt til et stykke ut på lørdagen.

Vannledningen sprakk litt over klokken 04.00 natt til fredag.

Vannet blåste brosteinen vekk

Vannet blåste opp på begge sider av veien. I Lodin Lepps gate blåste vannet brosteinen oppover gaten.

Røret som er sprukket er et 450 millimeter støpejernsrør. Det går under veibanen utover Bryggen.

— På grunn av den tykke asfalten på Bryggen, har vannet blåst ut på begge sider, sier oppsynsmann Harry Finseth i Bergen kommune.

Avdekket stort hulrom

Da gravemaskinen hadde jobbet en stund i formiddag avdekket den et hulrom med høyde på minst 1,5 meter under asfalten. Bunnen av hulrommet er fylt av vann. Bare 10 -15 centimeter med asfalt og stein holder gaten oppe, under er det minst 1,5 meter luft og vann.

Det er derfor trolig at også busstrafikken over Bryggen snart blir stoppet.

— Vi holder på å få en gravemaskin til i arbeid her og det vil bli lagt en jernplate over den andre veiebanen. Når vannledningen er avdekket vil vi få den koblet sammen igjen, men dette er også avhengig av flo og fjære. Det vil ikke bli mulig å koble sammen rørene på flo sjø, sier Finseth.

Gravemaskiner i sving

Oppsynsmann i Bergen kommune, Harry Finseth, sier at de tidligst blir ferdig med arbeidet på lekkasjestedet lørdag formiddag. Bryggen var derfor stengt for trafikk hele fredagen.

Trafikken blir omdirigert via Øvregaten.

Uten vann

De fleste bygningene langs Bryggen er nå uten vann. Blant annet en del restauranter, som Bryggeloftet. Stoppekranene er stengt fra Kjøttbasaren til Nicolaikirkeallmenningen

— Vi holder på å legge provisoriske vannledninger nå, slik at abonnentene i området ikke skal være uten vann for lenge, sier vakthavende Stein-Ove Boland ved kommunens vaktsentral til bt.no.

— Vi hadde folk ute på lekkasjesøk i dag tidlig, som vi fikk kjapt omdirigert. Dermed klarte vi å stanse lekkasjen tidlig, sier Boland.

Restaurantene vil få lagt inn slanger med vann.

Kjør om Fløyfjellstunnelen

Det er trafikkproblemer fra Skuteviken til Vetrlidsallmenningen.

— Vi oppfordrer alle til å bruke Fløyfjellstunnelen. Det vil være køer på omkjøringsveiene om Bryggen i lang tid, sier vaktoperatør Trude Lande på Veitrafikksentralen til bt.no.

Også busstrafikken over Bryggen kan bli stoppet.

STORT HULL: Hullet på Bryggen ble større og større i løpet av fredagen.
GIDSKE STARK