ATLE ANDERSSON

INGVILD TENNFJORD

Det gjentar seg hvert eneste år. Kombinasjonen vinterskodde bilister og det første snøfallet forårsaker trafikkkaos og utforkjøringer.

Politiet fikk melding om flere trafikkuhell i går, mens Falken måtte hjelpe et trettitall bilførere bare i Bergens-området.

Her er noen av uhellene: * 13.03 smalt det på riksvei 7 i Hisdal i Samnanger. To personbiler kolliderte da den ene bilen kom over i motsatt kjørefelt. To kvinner, på 62 og 29 år, ble kjørt til Haukeland sykehus. Begge ble lettere skadet og tilstanden var stabil i går kveld.

  • 14.28: To biler kolliderer ved Nordvik på sørsiden av Fanafjellet. Fire personer kom uskadd fra uhellet. Det er mistanke om promillekjøring.
  • 14.50: En trailer kolliderte med en personbil ved Vikaleitet i Åsane. Vrakene var sammenfiltret i hverandre, men utrolig nok slapp førerne fra det uten skader. Sammenstøtet forårsaket store trafikkproblemer. Det var timelange køer mellom Vågsbotn og Nordhordlandsbrua.
  • 15.18: En bil kjørte utfor veien i Kjerrgarden på Askøy. Politiet mistenker føreren for promillekjøring, som forlot bilen etter ulykken.

Travelt for Falken

Væromslaget og høstens første snøfall førte til at Falken i går ble nedringt av bilister som trengte assistanse. Mellom klokken 12 og 20 måtte mannskapene i Bergen rykke ut og hjelpe 30 bilførere som hadde kjørt seg fast eller havnet på de skrå bredder.

— Svært mange utforkjøringer og biler som sto med ett eller to hjul utfor veikanten, oppsummerer vaktleder Marianne Kjellnes i Falken.

Hun sier rushet startet omtrent samtidig med at de første våte snøfillene la seg på asfalten like før klokken 12. Midt på dagen sto nær 20 fortvilte bilførere og ventet på at kranbilene fra Falken skulle komme til unnsetning.

— Omtrent alle som trengte hjelp kjørte med sommerdekk. Hvis meteorologene melder fortsatt snøvær, bør folk få på vinterdekkene snarest mulig, oppfordrer Kjellnes.

Verst i Åsane

  • Hvor var forholdene verst?

— Åsane var også denne gang mest ekstrem, med svært mange bergingsoppdrag. Fra Fana hadde vi nesten ingen pågang. Vår avdeling i Nordhordland hadde det vanvittig travelt, med mange utforkjøringer både i Lindås og Osterøy, sier hun. Selv om det gikk hardt ut over mange kjøretøyer, var det få personer som pådrog seg skader på glatten.

— Vi har behandlet et par personer for bruddskader. Til sammen var 46 personer innom røntgenavdelingen frem til klokken 21. Det er ikke så mye mer enn på en vanlig lørdag, opplyser vakthavende lege Esad Molabcirovic ved Bergen legevakt.

Hvis du skal ut på veiene i dag, bør du være forberedt på mer glattføre. Meteorologene varsler både sludd og regn, med snøbyger i indre og høyere strøk.