— Vi har tilfeller hvor noen er blitt voldtatt av flere, fremmede gjerningsmenn på gaten i Oslo. Men det er ikke ofte det skjer. Det skal mye til at noen blir enige om å utføre en sånn handling, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Gruppevoldtekt var et ukjent fenomen i norsk og skandinavisk kultur før 80-tallet. Gruppevoldtekter med tilfeldige offer er enda mer uvanlig. Likevel var det dette som skjedde da en kvinne natt til søndag ble voldtatt av to menn bak Den Nationale Scene, midt i Bergen sentrum.

— Vanligvis er gruppevoldtekt knyttet til en krigssituasjon, og hører ikke til i det sivile samfunnet, sier Bjørnebekk.

Gode beskrivelser

Politiet gikk i går gjennom noe av videomaterialet fra overvåkingskameraer i Bergen sentrum. Et av kameraene inne på McDonalds ved Torgallmenningen fanget opp kvinnen der hun står sammen med to menn. Politiet regner med de to står bak voldtekten.

— Det er veldig gode videoopptak, sier seksjonsleder Rigmor Isehaug ved volds- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Hun beskriver begge to som lyse i huden, den ene høy med blondt hår, den andre betydelig lavere med brunt hår. Begge skal være mellom 20 og 25 år.

Politiet har tidligere sagt at kvinnen ble voldtatt av tre menn, men føler seg nå sikre på at det er snakk om to menn.

— Vi håper vi er nær en pågripelse. Det er ikke alltid vi har så gode beskrivelser av antatte gjerningsmenn, sier Isehaug.

Politiet har også overvåkningsbilder fra teateret som viser at de to mennene også befant seg der.

Yngvil Hartmann, bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen, er fornøyd med at politiet har kommet så langt.

— Jeg håper nå de klarer å finne disse mennene og pågripe dem, sier hun.

Alvorlige problemer

Det er forsket svært lite på gjerningsmenn som står bak gruppevoldtekter. Voldsforsker Bjørnebekk har selv jobbet med noen tilfeller, men det har da vært saker innenfor kriminelle miljø. Hva som gjør at noen i fellesskap utfører en voldtekt på et tilfeldig offer, vet man derfor lite om.

— Det kan være at selve situasjonen utløser noen mekanismer så man støtter eller inspirerer hverandre, og ikke stopper handlingen.

Bjørnebekk påpeker at gjerningsmenn som utfører overfallsvoldtekter har svært store problemer, både i form av personlighetsforstyrrelser, seksuelle avvik, sosial mestring i vanlige miljø, rusproblemer og problemer med å kontrollere impulser.

— Jeg vil anta at det ikke er snakk om mindre problemer hos menn som utfører gruppevoldtekter.

Mens noen gjerningsmenn synes å være seksuelt motivert, er andre motivert ut fra ønsket om kontroll over personene de voldtar. Disse utfører også ofte grov vold mot offeret.

Kvinnen som ble voldtatt natt til søndag ble ifølge politiet utsatt for vold i tillegg til selve voldtekten.

Mer politi i byen

Byrådsleder Monica Mæland håper den grove voldtekten er et engangstilfelle i Bergen.

— En voldtekt er forferdelig og helt uakseptabel uansett hvor den skjer og hvem som rammes. At det skjer midt i Bergen sentrum er veldig ille, vi er alle opptatt av at vi skal bo i en trygg by, og kunne bevege oss trygt, sier hun.

Hun håper også politiet vil sette inn ekstra ressurser for å patruljere og være synlige i bybildet, selv om hun ikke vil overdramatisere situasjonen.

— Alle statistikker tyder på at man er trygg i Bergen. Vi bor i en by med lite vold, sier Mæland.