GUNNAR WIEDERSTRØM

Eldre, barn og sosialhjelpsmottakere er de store taperne når byrådet legger frem sin kuttpakke. Og kutt er nødvendig. Som Bergens Tidende alt har meldt, går Bergen kommune mot et underskudd på 300 millioner kroner også i år. Finansbyråd Trond Tystad la i går frem en omfattende pakke med tiltak som vil svekke tjenestetilbudet og øke prisene på kommunale tjenester.

Kutt i fleng

— Det er slutt på generelle kutt. Nå går vi inn for langsiktige, konkrete tiltak som kan gi byen et best mulig økonomisk fundament, sa Tystad på en pressekonferanse går.

I forhold til det forventede underskuddet i år, kaster byrådet likevel kortene. To måneder etter at bystyret vedtok et budsjett i balanse, erkjenner byrådet at det ikke er mulig å få til en reduksjon i utgiftene som monner i år, utover det som allerede er gjort i bydelene.

I år vil effekten av tiltakene bli begrenset, men i løpet av 2005 håper byrådet at kommunen igjen driver i balanse. Samlet effekt av tiltakene er på 350 millioner kroner i året.

Gradvis nedlegging

Finansbyråd Trond Tystad erkjenner at flere av forslagene betyr omkamp om forslag bystyret alt har avvist. Problemet er pengemangel.

— Dersom vi ikke legger ned aldershjemsplasser og avvikler avtalen om bruk av Solhaug, har vi rett og slett ikke penger til å drive de nye sykehjemmene vi skal åpne i år, sier Tystad.

Han lover det ikke blir massiv nedleggelse av aldershjemsplasser på en gang, men at nedleggingen skal skje gradvis.

— Når både bydelene, de ansatte, de pårørende og de eldre selv foretrekker de nye sykehjemmene fremfor de eldre institusjonene, må vi ta konsekvensen av det, sier Tystad.

Billigst på barnehager

Han beklager at byrådet innfører økt brukerbetaling på kommunale tjenester, men alternativet er ytterligere reduksjoner i tjenestetilbudet.

— Vi skal skjerme minstepensjonistene, men innfører satser som ligger under dem man har i Trondheim. Og når det gjelder barnehagesatser skal vi fortsatt være billigst blant storbyene.

Under pressekonferansen ga Tystad, etter først å ha kritisert regjeringen, følgende forklaring på de store underskuddene:

— Vi har kanskje ikke fått satt bremsen på tidsnok.

Men etter å ha tenkt seg om, kom denne forklaringen:

— Byrådet har sett behovet for å bremse, men noen av bremsene fungerte ikke.

Det var ikke mange hyggelige meldinger fra byrådet i går, men en ting merker kanskje SV seg. Det blir ikke flere kutt i rammetimetallet på skolene og byrådet har satt av seks millioner kroner til kollektivtiltak, slik at budsjettavtalene mellom de to partiene kan holdes.