— Jeg tok tak i genseren hans, løftet ham opp og vasket leiligheten med ham.

— Du brukte ham som mopp? spurte sorenskriver Roald Tørrissen.

— Ja, jeg holdt på i et kvarters tid, så fikk jeg tankene om å hive ham på sjøen, sa den drapstiltalte askøyværingen.

I går beskrev han i detalj hvordan han druknet kameraten sin utenfor helgelandskysten i vinter. Den dreptes mor fulgte forklaringen fra bakerste benk i Brønnøy tingrett.

— Hun har lest politidokumenter og var klar over at sønnen fikk brutal behandling. Likevel var det utrolig tøft å høre drapsmannen fortelle, sier morens bistandsadvokat, Rein Carlsen.

- Mistet kontrollen

Den tiltalte skulle bryte med det kriminelle miljøet i Bergen. Tiden som narkoman og voldsmann var over. Nå skulle han og kjæresten flytte nordover for å bli rusfrie.

Bergensparet pakket bilen og fikk låne en rorbu like utenfor Brønnøysund. Med på turen ble en kamerat fra Valdres. To uker senere, natt til 20. februar, endte avrusningsprosjektet med forferdelse.

— Jeg mistet kontrollen, sa 32-åringen.

En krangel om alkohol og damer kulminerte i basketak inne i rorbuen. Kameraten ble slått i ansiktet og beordret ned til sjøkanten.

— Jeg sa vi skulle fiske, men da vi kom til flytebryggen, hoppet han selv i vannet. Muligens forsto han hva som skulle skje.

32-åringen dro kameraten på land, ga ham en tørr jakke, så bar det ut på sjøen i robåt.

— En del av meg ville kaste ham over bord. En annen sa jeg ikke burde gjøre det, sa den drapstiltalte.

Elle, melle

32-åringen var fascinert av norrøn mytologi og fortalte at han hadde lest en bok om vikinger som gjorde opp uoverensstemmelser med holmgang. Da båten var 150 meter fra land, bestemte han seg for å ta kameratens liv.

— Jeg sa elle, melle, deg fortelle, skipet går. Til slutt svarte han «ute». Da kastet jeg ham over bord.

Ifølge 32-åringen vurderte han aldri å hjelpe vennen, selv om han forsto at det var umulig å overleve i vannet.

— Han kunne kanskje klart å svømme til land om sommeren, men ikke i den temperaturen. Jeg rodde inn mot land uten å se på ham, sa 32-åringen.

Noen timer senere var både han og kjæresten på vei til Sverige. De tok med seg den dreptes bankkort.

— Jeg brukte det på veien for å lure politiet til å tro at han hadde stukket til Sverige og forsvunnet der.

32-åringen ble pågrepet noen dager senere da kjæresten varslet norsk politi om drapet.

Se ham i øynene

De pårørende har varslet at de vil kreve både oppreisning og erstatning for økonomisk tap. Like før rettsmøtet gikk den dreptes mor og søster bort til tiltalebenken og tok drapsmannen i hånden.

— De ville se ham i øynene og minne ham på hva han har gjort. Denne mannen har gått inn og ut av gården deres i månedsvis. De åpnet hjemmet, serverte kaffe og anså ham som en venn av familien. Det ville vært enklere om drapsmannen var en vilt fremmed, sier bistandsadvokat Rein Carlsen.

I retten sa 32-åringen at han ikke angret på selve drapshandlingen, men at han følte med de pårørende.

— Det var sterkt da moren og søsteren kom bort til ham. Han innser at mange var glad i den drepte og at de nå opplever savn, sier forsvarer Jørgen Riple.

VILLE MØTE DRAPSMANNEN: Den dreptes mor reiste seg fra tilhørerbenken og tok sønnens drapsmann i hånden. - Hun følte behov for å se ham i øynene og minne ham på hva han har gjort, forteller bistandsadvokat Rein Carlsen. Til v. aktor. ULF RAKVAAG (foto)