Hvis du har beveget deg i Bergen sentrum i det siste, har du trolig sett veggbildene av Mao, Stalin og Marx, ledsaget av nettadressen tjen-folket.no. Spesielt i Sandviken og på Møhlenpris har mange husvegger blitt prydet — eller skjemmet, alt etter øynene som ser - av de gamle kommunistlederne i høst.

Taggingen er en del av en landsdekkende kampanje i forbindelse med valget, etter initiativ fra Tjen Folket - Kommunistisk Forbund.

— Vi kjører en kampanje i forhold til valget, bekrefter forbundets talsperson Henrik Ormåsen.

Har retningslinjer Han forteller at taggingen utføres av gatekunstnere som sympatiserer med forbundet, men som ikke nødvendigvis er medlemmer, og som forbundet ikke har full kontroll over.

— Det er ok så lenge det ikke er til sjenanse for folk, vi skiller veldig på det. Vi sender ut våre oppfordringer om hvordan folk bør gjøre det, sier Ormåsen.

Ifølge Ormåsen har forbundet Tjen Folket har fått en del tilbakemeldinger på kampanjen, flere av dem positive.

— En del av dem er så fine at kunstnere har omtalt dem som verneverdige. Det har vært altfor lite politisk gatekunst i Norge de siste årene, sier han.

Må males over Et av husene som er blitt ufrivillig reklameplakat for Tjen Folket, ligger i Ole Vigs gate på Møhlenpris.

Eier og beboer Jacob Lygre har lite til overs for forbundets kampanjemetoder. 87-åringen har allerede prøvd å vaske vekk det uønskede veggmaleriet.

— Jeg fikk vekk formann Mao, nå er det bare litt av skyggeluen hans igjen. Men skriften lar seg ikke fjerne. Jeg må male over veggen, sier han.

Nå vurderer han å kontakte politiet for å høre om det er noen vits i å levere inn anmeldelse.

Politisk gatekunst eller hærverk? Si din mening her.

Formann Mao har allerede blitt sprayet over på denne døren i Ladegårdsgaten.
Eli Lea