UP dirigerer bilistene fra E16 inn på den gamle veien mellom Rødberg og Takvam i kveld. Dermed unngår de rundkjøringen på Trengereid som har vært en flaskehals i påsketrafikken.

— De som kommer fra Kvamskogen på Riksveg sju får rundkjøringen på Trengereid nesten for seg selv, sier vaktoperatør ved Statens Vegvesen, Marit Hove.

— Det er så langt ikke meldt om køer noen steder inn til Bergen. Det er tett trafikk fra Kvamskogen og ned, men det er foreløpig ikke mer enn normal helgetrafikk, sier Hove til bt.no ved 17.00-tiden.

Utsetter reisen på grunn av påskesol

I formiddag gikk trafikken som normalt på veiene i fylket. Men vaktoperatør Tom Hansen ved Vegmeldingssentralen til Statens Vegvesen var forberedt på en travel kveld.

— Vi venter stor trafikk fra i ettermiddag av. På grunn av det fine været vil mange utsette hjemreisen så lenge som mulig, og i tillegg har vi sett at det har vært stor utfart av dagsturister til Kvamskogen, Voss og andre steder i dag. Erfaringsmessig begynner alle å kjøre hjemover i 15-tiden, og da oppstår det lett propper, sier Hansen.

Han forteller at det typiske er at "alle" tenker at de skal kjøre litt før de andre. Dermed flyttes køstarten tidligere på dagen. Og når det først oppstår køer, har de en tendens til å vare hele kvelden.

— Hvis folk vil unngå køer må de være ekstra tidlig ute, og helst starte hjemreisen før klokken 14, sier Hansen.

Han regner med mye trafikk og tidvis køer på alle innfartsårene til Bergen, også fra Nordhordland, der Knarvik-området og broen trolig blir en flaskehals.

KØ I KVELD: Slik kan det bli på innfartsårene til Bergen i kveld. ARKIVFOTO: KNUT STRAND.