Med hjelp av giftstoffer fra en søramerikansk frosk kan et behandlingsopplegg i lokalene til Skandinavisk Yoga— og Meditasjonsskole ifølge et informasjonsskriv lette bergensere for en lang rekke lidelser.

Behandlingen går ut på å stikke hull i huden med glødende pinner og deretter tilføre sekretet fra frosken. Dette skal kunne gi positive effekter mot både fysiske og psykiske lidelser, blant annet epilepsi, nedsatt sex-lyst, influensa, allergi, diabetes, depresjon og søvnløshet.

Fra Amazonas

Metoden er hentet fra Amazonas, der sjamaner bruker froskegiften til å skjerpe jegeres sanser og oppmerksomhet. Metoden har aldri tidligere blitt brukt i Norge, før behandlingstilbudet dukket opp på Verftet i begynnelsen av februar.

Det finnes ingen dokumentert virkning på effektene av behandlingen i Norge og heller ingen godkjenning. Det får norske helsemyndigheter til å advare folk som vurderer slik alternativ behandling.

– Folk må være oppmerksomme på at man ikke kjenner virkningene av dette stoffet. Legemidler skal forhåndsgodkjennes og effekten man påstår at det har skal dokumenteres, sier Hilde Holme, jurist i Statens Legemiddelverk (SLV).

SLV, som godkjenner legemidler i Norge, har aldri tidligere hørt om behandlingsmetoden eller stoffet som brukes i terapien før bt.no tok kontakt.

Legene skeptiske

– Dette har vi ingen kjennskap til. Våre farmasøyter forsøker nå å finne ut mer om dette stoffet, sier hun.

Listen over lidelser kambo-behandlingen kan hjelpe mot, er lang. Det får Holme til å be folk tenke seg om to ganger.

– Denne metoden lover veldig mye. Når en behandlingsmetode hevder å ha et slikt omfang er det all grunn til å være skeptisk, sier hun.

Også allmennlegene er skeptiske til en medisin som har en lang løfteliste.

– Det som kjennetegner alternativ behandling er at det nettopp er en udokumentert behandlingsform. Folk må med andre ord tvile eller tro på behandlingen på egen hånd, sier Trond Egil Hansen, nestleder i Norsk forening for allmennmedisin.

Heller ikke han har hørt om denne behandlingstypen før.

– Denne behandlingen høres noe tvilsom ut, og den lover veldig mye. Folk flest bør være skeptiske mot slike vidunderkurer, sier han.

Ulovlig markedsføring

I tillegg har behandlingen blitt ulovlig markedsført via e-post. Mottakere som ikke kjenner til de behandlingsansvarlige har fått invitasjon til å delta på behandlingen. Dette er strid med markedsføringslovens regler for annonsering av alternativ behandling.

Loven sier at informasjon om behandlingen skal formidles nøkternt og saklig og ikke benytte påstander om virkning mot konkrete sykdommer.

– Når de i dette tilfellet nevner så mange konkrete virkninger, er det problematisk. Dette er klart markedsføring av alternativ behandling som er forbudt, sier nestleder i Forbrukerombudet, Gry Nergård.

Vurderer å gi seg

Skandinavisk Yoga- og Meditasjonsskole sier de kun har leid ut lokaler til denne behandlingen og ikke har noe med terapien å gjøre.

Det er Kurt-Ove Johnsen som står bak behandlingstilbudet. Han vurderer nå å slutte med behandlingen etter at bt.no tok opp saken.

LOVER MYE: I lokalene til Skandinavisk Yoga- og Meditasjonsskole holdes det terapisekvenser der gift fra frosken bicolored phyllomedusa. Helsemyndighetene advarer.
Montasje: Flickr.com / Bergens Tidende