Alle kan i utgangspunktet i bruke elevarbeidskraft, så lenge skolen godkjenner prosjektet. Men ansatte i fylkeskommunen må søke spesielt til sin egen arbeidsgiver for å få bruke elever.

Både den ansvarlige søkeren, som er lærer på en annen videregående skole i fylket, og hans bror, som skal bo i huset, er ansatt i fylkeskommunen. De hadde ikke sendt søknad om å la elever utføre arbeidet.

Med andre ord: Bruken av elever var ikke tillatt.

Klandrer skolen

Svein-Erik Fjeld, konstituert opplæringssjef i fylkeskommunen, klandrer først og fremst skolen fordi godkjennelsen ikke var i orden.

— De som skulle sendt søknaden var kanskje ikke klar over ordningen. Men skolen har sviktet, sier Fjeld.

Ifølge Fjeld er årsaken til at ansatte i fylkeskommunen må søke spesielt om å få bruke elever at man vil forhindre kameraderi. Men at reglene ikke er fulgt, vil ikke få konsekvenser for verken skole eller eieren av tomten. Eieren har nå sendt en søknad om å få bruke elever.

— Skolen har stanset arbeidet, og det er rett fremgangsmåte, sier Fjeld.

— Men det er viktig å ha med at denne typen oppdrag ikke er så attraktive. Noen byggherrer mener det blir dyrere å bruke elever fordi det tar lengre tid og fører til større svinn på materialer.

- Forferdelig uheldig

I går innkalte rektor Aud Eva Bjørdal avdelingslederen på byggfag, skolens hovedtillitsvalgt - samt faglæreren som hadde ansvaret for elevene på byggeplassen - til et møte.

— Vi diskuterte det at vi ikke har fulgt forskriftene, og hva vi skal gjøre fremover. Vi kommer til å gjennomgå våre rutiner - forskriftene skal være på plass. Og heretter skal alle prosjekter godkjennes av rektor, ikke avdelingsleder, sier Bjørdal.

Hun sier skolen burde sørget for å se en godkjennelse fra fylkeskommunen før de satte i gang med prosjektet.

— Det er selvfølgelig forferdelig uheldig at det formelle ikke er i orden, sier Bjørdal til BT.

Ifølge rektoren vil det ikke tas så mye som et spadetak på byggeplassen før fylkeskommunens og Arbeidstilsynets godkjennelser er på plass.

— Er det vanlig at elever bygger for ansatte i fylkeskommunen?

— De fleste vi bygger for er ikke ansatt i fylkeskommunen. Og i løpet av mine 14 år som rektor har vi ikke bygget for noen som er ansatt på skolen, sier Bjørdal.