TRUDE HAUG

Det står en lang, tålmodig kø i garderoben i Grand Selskapslokaler. Den rekker helt ut til gaten, og rikker seg nesten ikke, sier Marthe Steinsvik. Hun har en hvit pose på armen og oppi den ligger brudekjolen fra bryllupet for to år siden.

— Jo, det er faktisk litt vemodig å selge den, sier Marthe.

— Men den gjør jo ingen nytte i skapet. Vi skal til cupfinalen på Ullevål og da går pengene der. Vi kunne ha sydd den om til en dåpskjole, men så brukte vi svigermors kjole til det i stedet.

Hun forteller at hun selger kjolen rimelig. Tre tusen kroner skal hun ha for herligheten. Det er en god del penger, det, sier hun.

Kjole med brudebilder

Janne Rabben leverer kjolen med brudebilder av seg selv, slik at kjøperen skal se hvordan kjolen tar seg ut, forklarer hun.

— Den er bare en og en halv måned gammel, sier hun fort. Men hun har bestemt seg, kjolen skal ut av skapet.

— Jeg giftet meg 14. august i Johanneskirken. De 7500 kronene Janne håper å få for kjolen, skal også gå inn i bryllupsbudsjettet. 130 takkekort skal hun sende ut, og det koster 4000 kroner. Tusenlappene fyker fort ut når det er bryllup i sikte. Og etterpå. Da er det fint å ha et brudekjolesalg å gire på.

Tre hundre brukte kjoler

Og det skal bli mulig, for initiativtaker Torunn Elena Myhr kommer til å arrangere brudekjolesalg igjen. Det er første gang i Bergen at det arrangeres et brudekjolesalg på denne måten, forteller hun. Hun driver Boda brudesalong på Askøy, og gjør dette for å gi noe igjen til kundene sine.

— Det har vært en utrolig respons, forteller hun.

Et god hjem

Tre hundre brudekjoler blir levert inn i løpet av et par timer lørdag formiddag. Det er ti ganger så mye som Torunn har håpet på. Helt utrolig, synes hun og forteller at neste år skal hun legge mer vekt på dem som skal kjøpe. Det ser nemlig ut til at tilgangen går av seg selv. Selv om det koster tre hundre kroner å få kjolen presentert og det ikke er gitt at den blir solgt.

Men Inger Sjursen gjorde et kupp i går da hun kjøpte en kjole til halv pris. Vel seks tusen gir hun for kjolen som har kostet det dobbelte. Hun er veldig fornøyd.

— Denne kjolen var helt meg, det kjente jeg med en gang jeg prøvde den sier hun. Hun har fått sin mor opp fra Haugesund for å hjelpe til.

— Nå skal i hvert fall denne kjolen få et god hjem, sier mor Ingeborg Sjursen.

Inn i joggedress ...

— De kommer inn i joggedress og går ut i full brudestas, sier Anne M. Solberg som driver Annes Hårdesign i Marken, og setter hårbørsten i bruden, Charlotte Davangers lange, mørke hår. Brudekjolesalget følges av pynting av bruder og demonstrasjon av brudebuketter. Akkurat nå har Charlotte tupert heksehår som står ut til alle kanter, men øyeblikket etter er det noen fine knuter bak i hårmanken.

— Vi må han en base å feste i, sier Anne.

Det er to bruder til som skal pyntes her i dag, men det er bare Charlotte som er ekte brud. Om noen timer skal hun opp kirkegulvet i Fana kirke, og så er det fest på grendahuset Salen på Flesland. Men hva brylluper koster, det får ikke BTs lesere vite. Bare at brudeparet i hovedsak betaler gildet selv, med litt hjelp til kjole og slike ting.

Og kjolen har chiffonermer og en A-form som kler Charlotte veldig godt. Men hvordan hun skal få spist bryllupskake og samtidig ta vare på den lekre lakkrøde munnen, er et mysterium. Charlotte er vakker i den hvite kjolen med perlepynt og røde blomster festet i det mørke håret. Hun skal ikke ha slør, for bak på kjolen står en herlig rad med trukne knapper som må synes.

Trender

Det er trender i brudemotene, som kjent. Og nå er diadem litt på vei ut, mens blomster i håret er på vei inn. I brudebuketter har det vært en Mette-Marit-trend, men nå ser det ut som om minimalismen er på retur og det blir mer blomster igjen, forteller Torill Wessel som har blomsterforretning på Skutevikstorget.

— En brud som var glad i sjøen, ville ha en garnkule i brudebuketten sin. Dersom en skulle pynte «fjellbrud» måtte en prøve på å få frem det frostige uttrykket, forklarer hun. Det er viktig å få frem det personlige hos hver enkelt. Derfor lager Torill aldri en brudebukett uten å ha sett bruden.

— Trenden i brudekjoler går mot tunge blonder og havfruestil, og bukser med kjole over, forteller Torunn.

På nettsiden hennes står det: Målet er ikke å se ut som en supermodell, men å få frem det beste i deg. Det klarer disse folkene her fint. De har tusen knep!

VEMODIG: Marthe Steinsvik står klar med brudekjolen. Nå skal den på salg. Men det er litt vemodig, syns hun.<p/>FOTO: ARNE NILSEN