I Ullensvang i Hardanger har de sin helt egne måte å feire Norges 100-årsjubileum. 22. april får hørsel så vel som syn nasjonalromantisk kulturdose i Hardangerhallen på Hotel Ullensvang. På en ordentlig «Nasjonal festkveld».

— Vi har en motvilje mot det pompøse, men det blir likevel spektakulært, lover en av kunstnerne som deltar i prosjektet, komponist Knut Vaage.

Heidi Marie alias Veslemøy

Med Hardanger som inspirasjon for flere kjente norske kunstnere gjennom hundre år i tankene, har Pro Arte International Management, på oppfordring fra fylkesmannen i Hordaland, invitert kjente norske kunstnere og musikere til å være med på å lage en reise gjennom de siste hundre årene.

Med utgangspunkt i Tidemann og Gudes «Brudeferd i Hardanger», ønsket Pro Arte å legge vekt på kontraster.

— Starten er med Tidemann og Gude og den gamle sangen som ble skrevet til tablået (Halfdan Kierulfs og Andreas Munchs «Der aander en tindrende sommerluft», red.anm.), så det begynner med denne veldig nasjonalromantiske klisjeen, røper Laila Nordø i Pro Arte.

Kontrasten er selvsagt en lignende sang fra nåtiden. Komponist Knut Vaage står for musikkomposisjonen, og Bjørn Sortland har sørget for ny tekst. Det er blitt til en blues, rett og slett.

— «Himmelen var så blå» heter den, opplyser Nordø.

Tett samarbeid

Vaage har samarbeidet tett med billed- og videokunstner Ingrid Berven. Sammen har de utformet kvelden fra begynnelse til slutt. Berven lager tablåer for hver scene, mens Vaage har stått for det musikalske.

— Jeg har ikke komponert på vanlig måte. Det er mer styrt improvisasjon, mener han.

— Tatt musikalsk regi. Vi har spritet opp den tradisjonelle kunstformen. Det blir en mellomting mellom konsert og regissert teater. Det sørger også for at tiden ikke flyter ut. Med så mange artister er det lett for at det kan bli trøttende hvis ikke regien er stram, synes Vaage.

For her skal Gunnar Danbolt bidra med korte foredrag om ulike malerier, Henning Kraggerud skal spille på Ole Bulls gamle Guarneri del Gesù-fiolin, som er hentet fra Taiwan for anledningen, og Heidi Marie Vestrheim skal synge egne sanger og være en slags nåtidens «Veslemøy». Og listen er enda lenger.

Det hele avsluttes med en brudeferd i Hardanger anno 2005. Nemlig videokunst fra Ingrid Bervens eget bryllup.