På Florida ble det målt minus 8,3 grader om morgenen. Andre steder, i de typiske kuldehullene i Bergens-området, som Gaupås og Haukeland i Arna, ble det rapportert om at kvikksølvet krøp ned mot 15-16 minusgrader.

Ved Haukås ble det målt rundt tjue hutrende, kalde grader, melder en beboer i området. Kulden kommer bare en drøy uke etter at Bergen opplevde tidenes varmeste februardag med 13,2 plussgrader.

Selv om det var kaldt i Bergen i går, blir åtte minusgrader bare blåbær mot Finses 29 kuldegrader. Der var det så kaldt at det knaket i husveggene. For et par dager siden var det frisk bris til liten kuling og åtte kuldegrader innerst i Hardangerfjorden. Det gir en effektivt kulde på 26 minusgrader eller mer.

Fin vinterferie

— Det spesielle med dette kuldedøgnet, er likevel at det var svinkaldt helt ytterst på kysten. Obrestad fyr utenfor Jæren hadde for eksempel hele minus 10,6. Tendensen var at det ble kaldere jo lenger sør en kom, sier meteorologfullmektig Magnus Anglevik ved Meteorologisk institutt, Vervarslinga på Vestlandet.

Så langt han kan se fremover er det ikke utsikter til at kvikksølvet vil krype særlig langt over på «rød side» igjen.

Snøbyger i vente

— Det vil fortsatt holde seg kaldt. Ute ved kysten vil temperaturen riktignok stige litt, men værtypen forblir vinterlig. Allerede fra i dag er det også utrygt for snøbyger, flest ute ved kysten. Jo lengre inn i landet en kommer, desto mer sol er det utsikter til, sier Anglevik.

Det har uansett vært den beste skolevinterferien på flere år på Vestlandet.

— Det hersker det liten tvil om, bekrefter meteorologfullmektig Magnus Anglevik.

Enkelte steder østpå bakser folk rundt i snømengder på en meter og mer. Vestpå har skisentrene ønsket at de kunne ha overtatt noen av disse centimeterne. Både de som har brukt «nedoverski» og «bortoverski» har møtt knallharde løyper. Høyt til fjells, der vinden har tatt aller mest, stikker det også en og annen bar knaus opp av snøen.

Nedbøren vi fikk i februar, ligger litt under det normale. Det spesielle er at mesteparten av den kom den første uken i denne vintermåneden. Etter 8. februar er det bare kommet 15-20 millimeter. Middeltemperaturen havnet på tre plussgrader, mot normalt 1,6.

Sprengte vannrør

Årets kaldeste dag sprengte vannrør hos Odd og Wenche Soltvedt i Bergen. Vannet sildret fra tredje etasje og vannet plantene nede i første.

— Jeg hørte at det dryppet ved vinduet og skjønte ingenting. Det var jo sol ute, sier Wenche Soltvedt til Bergens Tidende.

Det var ikke regn som kom i 17-tiden lørdag, men vann fra et sprukket vannrør på hybelen i tredje etasje som vætet takplatene og blomsterpottene i familiens leilighet i første.

- Glemmer at vann fryser

Ni minusgrader ute og kalde hybler i huset gjorde at et vannrør røk.

— Det er fortvilende. Men jeg er sjeleglad vi ikke var på ferie og oppdaget dette først ett døgn senere. Da kunne skadene blitt store, sier Odd Soltvedt.

Rørleggeren har nettopp vært på besøk og lagt igjen en saftig regning.

Rørleggere Bergens Tidende har snakket med, forteller om mye å gjøre i går. Gårsdagen ble nemlig årets kaldeste mange steder.

— Det er en god del å gjøre ja. Enten har folk ikke vann, eller så er det mye vann på steder det ikke burde vært vann, sier rørlegger Svein-Christian Bjordal hos Anders O. Grevstad.

— Hvert år glemmer folk at vann fryser ved null grader. De reiser fra husene sine uten varme på eller har iskalde kjellere, sier rørleggermester Øystein Antonsen.