Vel, ikke alle voksne riktignok.

— Været er jo helt fantastisk. Brøytingen er ikke noe problem. Bilen står hjemme, vi jo kan ta bussen, smilte Mona Engum under ull-luen.

Hun og sønnen Andreas Engum Trones (5) var såre fornøyd med føret. Med lilla smøring under skiene skled de bortover det som engang var fortauet langs Storetveitveien.

Før snøen falt.

Det var bare snø og humper og snø så langt øyet kunne se. Brøytebilen hadde klarert veibanen, og overlatt de gående til å bakse seg gjennom et velde av hvitt.

Forbannet på kommunen

— Andreas var rasende fordi de hadde måkt rundt huset vårt og ødelagt akebakken. Vi liker ikke for mye brøyting, vi, forklarer Mona Engum.

Men det gjør beboerne i Vallaheiene i Fana. At brødrene Magne og Tore Steindal har vært utkalt i kommunens ærend for å brøyte siden klokken 10 onsdag formiddag imponerer ikke Frode Nesse.

— Brøytingen her er dårlig. Alt er dårlig, både fortau og veibane. De begynner arbeidet altfor sent. Fortausbrøyting eksisterer ikke. Som regel er det skøyteis oppover. I fjor var det så galt at ingen komme seg opp med biler på ettermiddagstid, klager Nesse mens han venter på at Viking skal komme til unnsetning og få start på bilen hans.

Brøytemann Magne freser på sin side over at publikum parkerer bilene sine slik at brøytebilen ikke kommer frem. Utfallet koster ham gjerne dyrt.

— I fjor knakk jeg en busk og måtte betale for hele hekken med gartner og det hele, klager Magne Steindal.

- Vi ligger bra an

Vaktoperatør Tore Pedersen ved Statens vegvesen kan berolige med at beredskapen er på topp både på Europa-, riks- og fylkesveiene. Også kommunen hevder å ha kontroll over sitt territorium som består av sideveier og kommunale veier.

— Om det kommer mer snø, har vi beredskapen klar. Prioriteringen er å brøyte veiene først. Fortauene kommer etterpå. Vi får en del telefoner. Klart vi forstår frustrasjonen blant folk som ikke kommer ut med bilene, men vi har en hel by å brøyte. Det tar sin tid, kommenterer vakthavende Håkon Fasting ved Vaktsentralen i Bergen kommune.

— Det største problemet er parkerte biler langs veiene. Vi kan ikke flytte alle og må bare kjøre videre. Dermed blir det ikke like godt brøytet overalt.

VINTERIDYLLENS PRIS: Hatlestad terrasse 1. nyttårsdag. Smal vei og mange parkerte biler ga brøytemannskapet Magne og Tore Steindal en hard arbeidsøkt.<p/>Foto: TOR HØVIK