Norges Handikapforbund har erklært kamp mot det tidligere styret i lokallaget i Bergen. Tirsdag møtes partene i Bergen tingrett, men kampen er allerede i full gang på andre arenaer.

BT har fått tilgang til bilder fra et overvåkingskamera, som viser sentrale personer i fylkeslaget i ferd med å bryte seg inn på kontoret til sine tidligere kampfeller. Etter noen minutter kommer de ut med hendene fulle av dokumenter.

— Dette er papirer vi skulle bruke som dokumentasjon i forbindelse med rettssaken, sier Trond Eigil Ljosheim.

Ble politianmeldt

Ljosheim er tidligere styreformann i lokallaget i Bergen. Han og resten av styret ble kastet på årsmøtet i mars, fordi medlemmene ikke hadde tillit til dem. Konflikten dreide seg om eiendomsretten til Kokstadvegen 46, som ble kjøpt i 2002 for ti millioner kroner. Dette er også temaet for saken som starter i Bergen tingrett tirsdag.

Bildene viser representanter for Falken og verdisikringsselskapet Crifo som borer og skifter ut låsen. Oppdraget ble forklart med at styremedlemmene hadde låst seg ute.

Ljosheim har anmeldt forholdet, som fant sted 3. mai. Politiet har vært på kontoret og sikret seg bildene fra kameraet.

Blant dem som tok seg inn på kontoret var fylkesleder Ingeleiv Haugen, styremedlem og tidligere kommuneadvokat i Bergen, Nils Fjellanger Bakke, i tillegg til nestleder og en kontorleder.

— Innbruddet viser hvor langt de er villige til å gå. Det er sjokkerende, sier Ljosheim.

Konflikten startet for alvor da Ljosheim og resten av styret i lokallaget ønsket å kjøpe nye lokaler. Valget falt på Kokstadvegen 46, et bygg med en rekke firmaer som leietakere. Laget hadde ikke fem øre i egenkapital, og kjøpet var hundre prosent lånefinansiert.

Ifølge forbundsleder Gunnar Buvik i Norges Handikapforbund ble verken medlemmene eller fylkeslaget informert om det storstilte kjøpet. Flere reagerte på at bygget fremstår som overdådig for et lag i en humanitær organisasjon. Huset er på 2900 kvadratmeter, har fire etasjer, svømmebasseng og datasal.

Ga huset til seg selv

— Det er ingen lokallag som har slike store eiendommer. Andre steder i landet bruker de hytter og slikt, sier Buvik.

Kjøpet førte til gransking av lokallaget. Rapporten konkluderte med at styret ikke hadde gjort noe ulovlig, men at forbundets egne regler var brutt.

På årsmøtet 31. mars i år ble styret kastet. Men da hadde styremedlemmene allerede dannet et utbryterforbund med navnet Handikapforbundet Bergen. Og ikke nok med det: En uke før årsmøtet overførte de Kokstadvegen 46, taksert til 14 millioner kroner, til sin egen nystartede virksomhet.

— De har overtatt hele bygget og alle leieinntektene. Dette tilhører våre medlemmer. Etter vårt syn er det snakk om et klart lovbrudd, sier Buvik.

Han har nå stevnet sine tidligere forbundsfeller. Bergen tingrett skal avgjøre om bygget skal tilbakeføres til Norges Handikapforbund.

Konflikten blir ikke mindre betent av at fylkeslaget har kontorer rett over gangen for utbryterforeningen.

De andre leietakerne i bygget har blitt orientert om den bitre konflikten. De har blitt bedt om å sette husleien inn på sperret konto, i stedet for å betale til utbryterforeningen.

BT kjenner til at flere av leietakerne havnet i knallhard konflikt med lokallaget da det overtok. De nye eierne blir beskrevet som rotete og uvillige til å forholde seg til gjeldende kontrakter.

Fylkesleder Ingeleiv Haugen forsvarer at hun tok seg inn på kontoret, selv om spørsmålet om eiendomsrett skal avgjøres av retten på tirsdag.

— Det er våre kontorer, sier hun.

Det samme mener Nils Fjellanger Bakke.

— Det er noe som heter eiendomsrett. De hadde ingen hjemmel for å overføre bygningen.

<b>HARDT TIL VERKS:</b> - Det er våre kontorer, sier Ingeleiv Haugen som forklaring på hvorfor hun og andre i fylkeslaget her tar seg inn hos sine tidligere kampfeller. Hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.<p/>RUNE SÆVIG (foto)
<b>VONDT:</b> - Dette er en veldig vond situasjon for våre medlemmer. Vi mener bestemt at vi har retten på vår side, sier fylkesleder i Norges Handikapforbund, Ingeleiv Haugen.<p/>RUNE SÆVIG (foto)
<b>STRIDENS KJERNE:</b> Kokstadvegen 46 står i sentrum for den bitre konflikten i Norges Handikapforbund. Huset ble kjøpt av styret i Bergen lokallag. Senere brøt de ut og startet sitt eget forbund som de ga bygget til.<p/>RUNE SÆVIG (foto)