Nylig ble mannen dømt til fengsel i åtte måneder i Hardanger tingrett for elleve tilfeller av grovt tyveri og ti innbrudd i Eidfjord, Odda og Sauda. Han er også dømt til ett års fengsel i Kristiansand tingrett for ti grove tyveri. I november 2012 sto ofrene fra Eidfjord frem i BT og reagerte på at politiet ikke hadde rykket ut da de meldte fra om innbruddene.

Har skapt frykt

Det var nemlig i Eidfjord innbruddsraidet startet i september 2012 da syv familier fikk besøk av tyven 15. og 16. september 2012. Bjørg Hop og ektemannen Svein var blant dem som fikk huset endevendt av tyvene.

Familien ble frastjålet blant annet bunadssølv og en gullring.

— Vårt tyvegods har ikke kommet til rette, men vi har fått erstatning fra forsikringsselskapet, sier Hop.

- Tror du politiet ville vært raskere på stedet om noe lignende hadde skjedd nå?

— Det tror jeg ikke, for det er lang vei fra politistasjonen i Odda til Eidfjord. Politiet sa til oss at ressursmangel var grunnen til at de var så sene. Jeg tror nok det hadde tatt like lang tid i dag, sier Hop.

— Jeg har lagt saken bak meg, men den har skapt en frykt i meg, som vekkes hver gang vi skal være borte noen dager.

- Kom med buss

— Mannen har fått to dommer i Norge, en i Kristiansand og en i Hardanger. Han har sonet ferdig og er uttransport av riket, sier politiadvokat Åse Berit Abelsen Børve.

At gjerningsmannen er sendt tilbake til sitt hjemland er en mager trøst for Bjørg Hop.

— Vi har ham vel snart på døren igjen da, sier hun.

Etter raidet i Eidfjord dro mannen til Odda, der han begikk nye innbrudd. Turen fortsatte så til Sauda. Også her slo han til mot boliger.

I Hardanger tingrett fortalte 34-åringen at han kom til Norge høsten 2012 for å få arbeid. I stedet reiste han ifølge egen forklaring med buss til Vestlandet og brøt seg inn i hus etter hus. Han var da sammen med en mann han møtte i Oslo.

I retten forklarte han at de dro til Oslo etter raidet i Eidfjord, Odda og Sauda og solgte gjenstandene de hadde. For dette fikk 34-åringen 10.000 kroner, sa han.

Sendt ut av landet

  1. oktober 2012 ble han tatt av politiet på Evje. Mannen han var sammen med, kom seg unna.

— Vi tviler vel på at de reiste med buss, men vi har ikke kunnet bevise at det ble brukt bil i forbindelse med innbruddene, sier Abelsen Børve.

Hun la ned påstand om at 34-åringen burde få ett år fengsel, men Hardanger tingrett mente åtte måneder var passende straff.

— Etter en helhetsvurdering valgte vi ikke å anke. Han har sonet to tredeler av tiden og er sendt ut av riket, sier Abelsen Børve.

- Ikke organisert

Natt til lørdag 15. september så Svein Erik Riber og konen tre personer luske rundt naboens hus.

— Hei, ropte Riber. Da la mennene på sprang. Riber kastet seg på sykkelen, men mennene ble borte.

Hardanger tingrett fant det ikke bevist at mannen bedrev organisert vinningskriminalitet.

Til det framstår tiltalte og den andre personen har operert på som for lite planlagt og organisert. Måten handlingene er gjennomført på, mellom anna med bruk av offentleg kommunikasjon ber heller ikkje preg av organisert kriminalitet.»

I retten forklarte 34-åringen at han er gift og har to barn hjemme i Moldova som han sliter med å forsørge.

Advokat Abdelilah Saeme er forsvarer for mannen. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra ham.