Dagbladets nettutgave, nettavisen iBergen samt Bergensavisen og Bergens Tidende og deres nettutgaver var innklaget av barneombud Reidar Hjermann for omtalen av et drap og etterfølgende voldtekt i Hylkje i Bergen i fjor.

Barneombudet mener at omtalen av voldtekten mot en ti år gammel jente sammen med opplysninger som var gitt om nærmiljøet, gjorde at barnet og hennes venninne, som var til stede, kunne identifiseres.

Tilbakeviser

– Selv om det alltid vil være enkelt for nærmiljøet å få rede på denne type opplysninger, legitimerer ikke dette «den utlevering av identifiserende detaljer som vi ser her», skrev barneombudet i klagen.

Bergensavisen, iBergen og Bergens Tidende tilbakeviser klagen og mener at detaljene som ble gjengitt, var nødvendige for å få fram alvoret i saken. Artiklene identifiserte ikke offeret ut over det som var kjent, mener avisene.

Beklager

Dagbladet.no beklager derimot at de opplysningene som er gitt, vil kunne bidra til identifisering av offeret, og innrømmer at deres reportasje bryter med Vær Varsom-plakaten.

PFU har behandlet hver avis individuelt, men er kommet til at alle har brutt god presseskikk i saken.

Den detaljerte omtalen sammen med at barna i stor grad er identifisert i lokalmiljøet, fører til at saken er omtalt på en måte som strider mot Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, om å utvise særlig varsomhet ved omtale av barn, uttaler PFU.