Når flyttet du til Bergen — og hvorfor? - Det var i 1986. Jeg ble bedt av Ketil Bang Hansen om å lage et teaterstykke. Det ble «Plommen i egget» som gikk to sesonger på Den Nationale Scene. Vi, fruen Kristin Helle-Valle og jeg, ble veldig betatt av byen og fant ut at Bergen var et perfekt sted å bo. Lotte på 20 ble laget og født her og er eneste innfødte bergenser i familien, fra før hadde vi Anna som nå er 25 år og Jo som er blitt 27.

Hva er spesielt med Bergen? - Blandingen av at du kan se sporene etter de som levde her for lenge siden og samtidig en by som er trygg på sin identitet og lever i nuet. Jeg synes Bergen er den mest internasjonale byen i Norge.

Hvor går søndagsturen? - Vi liker godt å gå opp til Kvarven. Det er så bratt opp at du blir andpusten før du når toppen og kan nyte utsikten derfra. Ellers drar vi ofte til hytten på Mjølfjell. Søndag er også en bydag hvor vi bare går og koser oss i byen.

Beste utested? - Café Jonsvoll som nå dessverre er nedlagt. Jeg går fremdeles og savner det stedet. Ellers boikotter jeg alt som lukter av kjeder, kjedesteder er en styggedom. Men jeg har trolig vært innom alt av spisesteder i denne byen. Lucullus er forresten det eneste skikkelige festlokale her i byen. Det er dyrt, men verd opplevelsen.

De beste butikkene? - Det velsignede med Bergen er at det finnes så mange flinke butikkfolk som er glade i fagområdet de har. Du kan komme tilbake og bytte eller få rettet, jeg setter pris på den stoltheten de viser rundt handelen, det gjelder alt fra fargehandel til blomsterhandel. Det blir slik at jeg kjøper ting i Bergen og frakter det med meg til Oslo.

Når handlet du på Torget sist? - Jeg får like gode råvarer i den butikken jeg vanligvis handler, så det begynner å bli en stund siden, ja. Jeg er blitt skuffet noen ganger etter handel på Torget, men jeg har min spesielle torghandler som jeg går til når jeg skal ha noe spesielt.

Din bergenske livrett? - Persetorsk, det er aldeles vidunderlig godt. Persetorsk har jeg ikke vært borti andre steder og det er blitt fast middag lille julaften.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Saftige uttrykk bruker jeg ikke så mye. Jeg snakker jo fortsatt Oslo-dialekt, men når jeg treffer folk i bandet mitt hilser vi gjerne «Hallaien».

Flottest i byen? - Ikke et spesielt sted, ikke et spesielt bygg, men brostein. Brostein fascinerer meg. Jeg går og nyter brosteinsgater og jeg kan stoppe opp og studere brosteinsleggerne i arbeid. Brostein er så vakkert, estetisk flott. At brosteinsbelagte gater sakte sprer seg utover betyr at det en noen som tenker helhet og det føles som om noen tar omsorg for byen.

Styggest i byen? - Synes ikke Rådhuset er det styggeste lenger. Før mente jeg at bygget burde vært kuttet ved sjette etasje. Nå synes jeg søppel etter nattmat gjør byen utrolig stygg. Rester etter nattmat fra fastfood-kjedene sluppet rett på gaten eller i overfylte bosskorger. Her må både den enkelte innbygger og renholdsfolk ta mer ansvar.

Det mest romantiske stedet? - Når du går opp fra Skansemyren og er kommet et stykke opp mot Fløyen, hender det vi tar en avstikker ut i lyngen og setter oss ned og nyter utsikten og kveldsmaten. Der får du den vakreste utsikten i verden; man kan bli romantisk av mindre.

Viktigste bergenser? - Christian Michelsen betød mye for Bergen og Norge i sin tid. Han er nok blitt litt borte opp gjennom årene, men hans viktige rolle står fast. Jeg må nok nevne Edvard Grieg også.

Hva synes du om buekorps? - Buekorps er noe av det krydderet som gjør at Bergen er Bergen. De må få leve så lenge de ønsker. Sydnes Bataljon har for øvrig øvingsplass utenfor huset vårt og det lever jeg godt med.

Hvis du var Brann-trener ... - ... måtte det ha skjedd noe veldig galt! Jeg har aldri vært på Stadion, jeg kan ikke si at jeg interesserer meg så mye for fotball. Slikt får vente til jeg blir gammel og får bedre tid.

Hva gjør du når det ikke regner? - Da går jeg ut. Det regner forresten ikke så mye her som folk vil ha det til. Dessuten går regnværet over hele tiden. Og da glemmer du at det har regnet. Jeg har verken slagstøvler eller regntøy, bare paraply.

Monica Mæland for en dag? - Først må jeg få si at jeg synes hun er ganske flink. Å drive politikk i et demokrati er et tålmodighetsarbeid og jeg beundrer de som holder ut og klarer å forhandle og manøvrere seg frem. Men det er på tide at Bergen får et skikkelig kollektivtilbud på skinner. Unnlatelsessynder gjennom mange år er skyld i at vi ikke har det. Buss er ikke noe alternativ til og fra sentrum.

Bergen om 50 år? - Bergen kommer til å ha fokus på kultur som det mest nyskapende stedet i Norge. Kultur er drivkraften for utvikling av byen og legger grunnlaget for trivsel og et blomstrende næringsliv. Men igjen, vi er avhengig av transportsystemet, bil er ikke fremtiden for en by som Bergen.

Amundsen, Paul S.