17. mai 1990 totalhavarerte en steinbro i Christieparken, mindre enn et år etter at den ble montert. Broen var en del av et skulpturanlegg av Breivik som ble montert sommeren 1989. Kunstverket var meget omstridt. Før den kom på plass, hadde beboerne i området blant annet samlet inn 400 protestunderskrifter mot broen.

Da havariet ble oppdaget, trodde alle forståsegpåere at den syv meter lange steinbroen var blitt knust .

«Gjerningsmannen må ha gått løs på skulpturen med øks eller slegge», skrev BT 19. mai 1990. Politietterforskning ble satt i gang. Men etterforskningen konkluderte med at steinskulpturen hadde gitt etter for materialtretthet Kunstneren ergret seg. Skulpturen var formet som en lang og slank bue. Breivik spådde at det ville ta lang tid før steinhoggerne på nytt greide å bryte en like lang granittblokk ut av grunnfjellet.

Men vel et år etter, var likevel en ny bro på plass, denne gang litt kraftigere og med en mindre smekker bue enn den første. Og den ødelagte broen er også kommet til nytte. Steinene ble tatt i bruk i parken, til trapp opp fra bekken.

TRODDE PÅ HÆRVERK: Alle, også kunstneren Bård Breivik, var sikker på at noen hadde knust den omstridte steinbroen i Christieparken da den knakk sammen 17. mai for 12 år siden. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ