• Alexander hadde vært i live i dag hvis de ansatte i Bergen fengsel hadde gjort jobben sin, sier Christoffer Lund Wallin.

Fredag 15. august i år ble Alexander Lund Wallin funnet død på cellen sin i Bergen fengsel.

23-åringen sonet en dom på elleve måneder for å ha ranet til seg en MP3-spiller og en femtilapp. Som gjengangerkriminell hadde 23-åringen tilbrakt store deler av sitt voksne liv bak fengselsmurene.

— Jeg så han hadde tatt skade av å sitte mye isolert i fengselet. Han var soningsskadet, sier Christoffer Lund Wallin.

- Så på ham at han var syk

Tvillingbroren sonet samtidig som Alexander, og brødrene hadde i perioder daglig kontakt i luftegården i fengselet. Møtene gjorde Christoffer bekymret.

— Jeg så på ham at han var psykisk syk. Det gikk ikke an å føre en samtale med ham. Han snakket om Ming-dynastiet, og trodde han levde i fortiden, sier Christoffer.

I vår ble Alexander flyttet til Vik fengsel i Sogn. Etter kort tid ble han sendt tilbake til Bergen.

Les også:

— En innsatt er sårbar de første dagene

— Fengselet har gjort en skikkelig jobb

Alexander fortalte både advokaten og tvillingbroren at han i Vik fengsel hadde sett skarpskyttere på hustak som skulle ta livet av ham.

— Han klarte ikke å skille mellom fantasi og virkelighet, og var langt nede. Han sa flere ganger at han ikke orket mer, og at han ville ta sitt eget liv. Det fortalte både han og jeg til helsepersonell i fengselet, sier tvillingbroren.

Var én dag på Sandviken

I juni ble Alexander flyttet til Psykiatrisk divisjon i Helse Bergen.

— Da han var på Sandviken ringte han til meg, og sa at han ønsket å rømme for å sette en overdose, og gjøre slutt på alt, sier moren til Alexander, Anny Lund.

Etter samtalen med sønnen ringte hun til Sandviken sykehus.

— Jeg sa «nå må dere ta vare på ham, for han har tenkte å ta livet av seg», sier Anny Lund.

Dagen etter ble Alexander flyttet tilbake til fengselet i Åsane.

— Min bror hadde sittet ved siden av meg i dag hvis helsepersonellet i fengselet, og de ansatte på Sandviken sykehus hadde tatt advarslene alvorlig. Fra andre som var i luftegården med ham dagen før han tok livet sitt, har jeg hørt at han skrek og grein, og var helt ute av seg, sier Christoffer.

Advokat: Veldig bekymret

Advokat Carl-Christian Grythe Hoff representerte Alexander. Han fryktet selv at klienten kunne komme til å ta sitt eget liv.

— De siste tre, fire ukene før han døde var jeg veldig bekymret for ham. Jeg var i kontakt med helseavdelingen i fengselet, og forklarte hva jeg tenkte om Alexander. Jeg ba om at de måtte gi ham den hjelpen han hadde krav på, og at han hadde seriøst behov for hjelp, sier Hoff.

Forsvareren karakteriserer dagen han fikk vite om selvmordet som «den verste i karrieren min».

— Jeg synes forferdelig synd på ham. Han var fortvilet og ba om hjelp. Dette var en ung mann som de siste årene hadde gått ut og inn av varetekt, og som var preget av det, sier Hoff. Han bekrefter at både moren og broren til Alexander hadde varslet om at de fryktet for 23-åringens liv.

Undersøker saken

Kriminalomsorgen undersøker nå om Alexander Lund Wallins død kunne vært forhindret.

— Vi er ikke ferdige med å oppsummere samspillet mellom fengselet og helseetaten, og hvorvidt det var behov for å få ham over på psykiatrisk behandling, sier Per Sigurd Våge, regiondirektør i Kriminalomsorgen.

Politiet etterforsker rutinemessig alle dødsfall i norske fengsler.

Selv om broren mener Alexanders liv kunne vært reddet hvis de ansatte i fengselet hadde gjort jobben sin, er ikke dette en del av etterforskningen, ifølge politiførstebetjent Nils Inge Romslo.

Selv om 23-åringen var innom Sandviken sykehus, har ikke Helsetilsynet i Hordaland opprettet noen tilsynssak, ifølge seniorrådgiver Rune Tjøsvoll.

Rune Nielsen