MARIT HOLMmarit.holm@bt.no— De hadde kniv. De brøt seg inn til ham om natten, mens han lå og sov. Jeg mener det bare var tilfeldigheter som gjorde at ikke min bror ble drept, sier Yaw Adjei til Bergens Tidende.I går deltok 36-åringen fra Ghana i fakkeltoget mot rasisme og nazistisk vold, sammen med hundrevis av andre opprørte og engasjerte bergensere. For Yaw ble markeringen ekstra sterk.

Skremmende likt Likhetstrekkene mellom drapet på 15-årige Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo, og overfallet på hans egen bror høsten 1999, er skremmende:* I begge tilfellene dreide det seg om helt umotivert vold, begått av personer som er kjent i det nynazistiske miljø.* I begge tilfellene skal gjerningsmennene ha sittet og drukket, før de bestemte seg for å gå i samlet flokk og "ta en neger".* I begge tilfellene har gjerningsmennene enten tidligere vært siktet for rasistisk kriminalitet, eller de er blitt det i ettertid.

Tre av de siktede for Holmlia-drapet, var involvert i en knivstikking mot en pakistaner i Oslo i desember. Likevel ble det ikke gjort forsøk på å varetektfengsle dem. To av de tre ungdommene som ble dømt for å ha knivrispet, slått og truet broren til Yaw Adjei på livet, er senere siktet for nye voldelige overgrep mot innvandrere. Den ene er siktet for knivstikking både i Stavanger og Kristiansand. Likevel er han på frifot. Den andre sitter varetektfengslet frem til 8.februar, mistenkt for å ha prøvd å sette fyr på lokalene til RV og en bokkafe i Vestre Torggate.

Politikere skuffer - Jeg mener at det bare er utfallet av sakene som ble forskjellig. Det er vanskelig å få folk til å forstå at trusselen fra disse miljøene er reell. Hvorfor må noen bli drept, før det reageres, spør Yaw Adjei.Han er kritisk til myndighetene, som han mener ikke tar rasistisk vold alvorlig nok. Og han er lite imponert over de folkevalgte, som han synes forsøker å slå politisk mynt på det tragiske og meningsløse drapet i Holmlia.- På tv-programmene sitter de og kappes om å være mest mot rasisme. Jeg synes ikke at noen av partiene har noe å skryte av. Ingen har vist vilje til å ta tak i den gjennomgående diskrimineringen som svarte og fargede møter i arbeidslivet, på boligmarkedet og alle andre nivå i det norske samfunnet, sier Yaw Adjei.

Flyktet fra Norge Overfallet på broren hans var en av de styggeste rasistiske voldssakene som har vært på Vestlandet. Den mørkhudede Aker Stord-lærlingen fikk livet ødelagt, og klarer ikke lenger å bo i Norge. Han sliter fortsatt med å komme over den gruvekkende hendelsen, og går i angst for at nynazistene skal slå til mot ham igjen.