Kripos' teori er at 55-åringen har forgrepet seg mot barn i samme distrikt som broren jobbet som politimann. I etterforskningsmaterialet er det registert tre saker i dette området på 90-tallet. Lommemannen knyttes til alle. I denne perioden hadde den siktedes bror det formelle etterforskningsansvaret for sedelighetssaker i distriktet. Uten å vite det var han dermed involvert i jakten på sin egen bror.

– Jeg jobbet der, men husker ikke disse sakene, sier politibroren.


Politiet vil fortsatt ha informasjon — se Kripos' egen side om Lommemannen

Vet du noe om ham? Tips oss

Les også: Blindet syvåring med såpe

Slo alarm - ble frosset ut

Dagens leder: Skremmende treghet

Grafikk: Her slo han til i Bergen

Kom under ransakelse

BT kjenner til at politibroren, som mange andre i etaten, har engasjert seg i Lommemann-saken. Han har blant annet drøftet hypoteser om gjerningsmannen med journalister og kolleger.

– Jeg kunne aldri drømt om at det dreide seg om min bror, sier den tidligere politimannen. Denne saken er en tragedie for mange. Det er min bror som har gjort noe galt, ikke jeg eller noen andre i familien. At jeg en gang jobbet som politimann, er uvesentlig

Da den siktede 55-åringen ble siktet for overgrepet i en svømmehall på Sotra i 1999, valgte politiet å ransake hjemmet og arbeidsplassen hans. Under ransakelsen dukket politibroren opp etter å ha blitt varslet av sin svigerinne. Han skal ha forhørt seg om saken, men oppført seg profesjonelt og ikke blandet seg opp i arbeidet.

Håvard Aksnes fra Kripos, som har ledet etterforskningen, opplyser til Aftenposten at de ikke har grunn til å tro at det er skjedd noe irregulært i behandlingen av saken fra 1999.

– Forstår du at det for en utenforstående er naturlig å stille spørsmål om dette?

– Jeg forstår det, det ville jeg også gjort om jeg var journalist. Men det får andre enn oss ta seg av, sier Aksnes.

Dobbeltliv

Den 55 år gamle bedriftslederen som i går ble utpekt som Norges verste serieforbryter, har ifølge politiet levd et nærmest ufattelig dobbeltliv. Av sine kolleger betegnes 55-åringen som grei og jovial.

–Vi kjenner ham bare som en grei kar, sier en av de ansatte ved mannens bedrifttil Bergens Tidende.

–Minner han om overvåkingsbildene av «Lommemannen»?

–Nei, jeg tror ikke jeg har sett ham med caps en gang.

Mannen politiet nå peker ut som «Lommemannen», har et dusin ansatte i bedriften sin i Bergen.

55-åringen er over gjennomsnittet ressurssterk. Han oppga nesten syv millioner kroner i formue i 2006. Samme år hadde han en likningsinntekt på mer enn to millioner kroner.

Skrev brev

I 2006 henvendte bedriftslederen seg til regjeringen og oppsummerte sine erfaringer med lærlingordningen. Han mente det var for lett for lærlinger å slutte i bedriften de fikk gå i lære i.

«Vi legger ned så mye arbeid i å dyrke fram en god mann, betaler ham 20-60 kr/t mer enn tariff, og legger alt til rette forat de skal trives i et travelt miljø, og så kjøpes de opp av en konkurrent når de begynner å bli flink i faget», skrev bedriftslederen.

Mannen er skilt med to voksne barn. Han har bodd i samme hus i Bergen siden 1980. De nærmeste naboene i byggefeltet beskriver mannen som alt fra «en grei kar» til «veldig spesiell». En ting har de felles: Sjokket over pågripelsen.

– Jeg er i sjokk. Det er for nært, jeg vil ikke snakke om det, sier en av naboene.

VAR TRENER: 55-åringen (innringet) var trener i Bergen Trial Team. Etter hvert spredde det seg rykter om hans forkjærlighet for unge gutter.
Deisz, Ørjan