Hos familien Sandvik i Åsane teller hver eneste dråpe. Med to fingre viser far Vidar Sandvik hvor lite vann det er igjen i brønnen. De oppdaget problemet for to uker siden, da en klesvask plutselig sluttet å gå. Det hjalp å dytte slangen lengre ned i brønnen, men siden har familien på syv lengtet etter regn.

— Det er forferdelig plagsomt, sier mor Elisabeth Sandvik om vannmangelen.

Vannbilen kommer ikke frem

Ettersom det ikke er tegn på noe værskifte, bestilte hun vannfylling torsdag i forrige uke. Da bilen kom i dag fikk den problemer med å komme seg frem til huset, det er rett og slett for glatt og bratt.

— De har sagt at de ikke kan levere vann før isen er vekk. Vi har saltet og vet ikke hva mer vi kan gjøre. Vi må vel bare fortsette å spare på de dyrebare dråpene vi har, sukker Elisabeth.

Vasker klær hos naboene

Med fem barn mellom syv og 20 år boende hjemme er vannforbruket vanligvis stort. Men nå er det restriksjoner på alt fra dotrekking til dusjing.

— Vi dusjer ikke hver dag, og når vi gjør, er det lynkjapt, sier Elisabeth.

Barna dusjer hos venner, og Elisabeth tar med klesvasken til naboer. Gulvet tørkes med tørrmopp, og moren i huset henger over barna under tannpussen for å passe på at vannet ikke renner unødvendig. Håndvask gjøres med våtservietter, og familien vurderer å innføre engangsbestikk for å unngå oppvask.

Siden famiilen flyttet inn i 1991, har de bare hatt vannproblemer én vinter tidligere, den gangen frøs vannet i brønnen.

— Det har jo aldri vært en slik vinter før, konstaterer Vidar.

Familien er ikke alene om å få uventet vannmangel.

Uvanlig stor pågang

Daglig leder i Fana transportkontor, Arve Tveit, har ikke opplevd maken til pågang fra kunder på denne tiden av året. Nesten to måneder med tørke merkes.

— Det er ikke vanlig at så mange går tom for vann på denne tiden av året, vanligvis er det jo regn og slaps. Sånn som dette har vi ikke hatt det før.

På det meste har Tveit fått 7-8 telefoner om dagen fra fortvilede folk som mangler brønnvann.

— Folk tror at de kan få vannet levert på dagen, men slik som pågangen er nå så kan det ta tre-fire dager.

Det er ingen enkel oppgave å levere vann i mange minusgrader.

— Vannet fryser nesten med en gang. Sjåførene våre kan bruke opptil syv timer på en levering fordi de må varme opp vannpunkt og pumpe. Når de kommer frem er kanskje ikke veien farbar og de må ha kjettinger på. Sørg for at det er mulig å komme frem og at brønnlokket er fritt for snø, råder Tveit.

— Sjekk brønnen din

Ragnar Hystad er prosjektleder for vann og avløp i Vitek, et annet firma som driver vannutkjøring.

— Vi merker at det øker kraftig på med vannfyllings-oppdrag, og har økt beredskapen, sier Hystad.

Selskapet kjører ut vann daglig, noe de vanligvis bare gjør om sommeren. Hystad råder folk til å følge nøye med på vannstanden.

— Sjekk brønnen og følg med slik at det ikke blir noen aha-overraskelse at brønnen er tom når helgen kommer, sier Hystad.

På Grimseid, Søreide, Hordnes og områder i Åsane, Arna og ytterst på Laksevåg er det flere husstander som har egen brønn. På dette kartet ser du hvilke områder som ikke er koblet til vannverket.

Har du opplevd vannmangel på vinteren? Del gjerne dine erfaringer.