RUNE VALDERHAUG

Husker du asfaltleggerne som dukket opp på Sotra for tre år siden? Iført dresser, hatter og svarte lakksko ringte de på hos private huseiere og tilbød å asfaltere gruslagte oppkjørsler og parkeringsplasser. Mange lot seg friste, og punget ut med tusenvis av kroner — for elendig utført arbeid, før politi og skattemyndigheter slo til mot mistanker om svart arbeid i stor stil.

Denne gangen kommer asfaltleggerne kjørende iført arbeidsklær med oransje vester for å tilby sine tjenester. Antrekkene er til forveksling svært lik de ansatte i Statens veikontor bruker, sier flere av dem som allerede har hatt besøk på døren. De siste ukene har de britiske asfaltleggerne operert både i Åsane, Fana, på Minde og på Sotra. Der de har fått oppdrag, sitter det igjen misfornøyde og fattigere huseiere som ringer politiet for å klage på dårlig utført arbeid, som har kostet tusenvis av kroner.

Stoppet i kontroll

Operasjonsleder Konrad Grindeland ved Hordaland politidistrikt bekrefter overfor Bergens Tidende at det er kommet inn flere henvendelser til politiet fra huseiere, som har latt seg friste av angivelig billig asfaltlegging på eiendommene sine. Også Fjell og Sund lensmannskontor har fått liknende henvendelser de siste dagene.

— De fleste er misfornøyde med arbeidet, eller klager over at asfaltleggerne ikke rydder opp etter seg. Men så langt er det lite vi har kunnet gjøre. For det er ikke avdekket straffbare forhold, sier Grindeland. Heller ikke lensmannskontoret i Fjell og Sund er så langt kommet over straffbare forhold, sier politibetjent Svein Storebø.

Politiet antar at det er de samme asfaltleggerne som ble stoppet og innbrakt i en politikontroll i Bergen nylig. Også da var de iført arbeidsklær med oransje vester. De engelsktalene personene i varebilen fortalte at de var på ferie og hadde drevet med fjellklatring. Men det tror politiet åpenbart ikke særlig på. For i politirapporten heter det at de var skitne, og så ut som om de hadde drevet med sand, sement eller asfaltarbeid. Bilføreren hadde for øvrig ikke førerkort. Men ellers var identifikasjonspapirene i orden. Også i Fjell er de nylig stoppet av politiet. Men også da hadde de papirene sine i orden.

25.000 kroner

Jannice Ulveseth på Brattholmen i Fjell er en av dem som nylig har fått asfaltleggerne på døren.

— Det kom en mann i arbeidsklær og oransje vest og ringte på, mens to andre satt igjen i bilen. Han fortalte på engelsk at de hadde fått et annet asfalteringsoppdrag i nabolaget, men måtte kjøpe et større parti asfalt enn det de trengte. Derfor hadde de ekstra asfalt. De tilbød seg å legge den på den gruslagte oppkjørselen og uteplassen foran huset vårt raskt. Prisen var 25.000 kroner, forteller Jannice Ulveseth.

Istedenfor å si ja, ringte hun til svigerfaren sin for å spørre om råd. Og han husket alt oppstyret om de mørkkledde og engelsktalende asfaltleggerne, som herjet på Sotra sommeren 2001. Dermed takket hun nei til tilbudet.

Avventer etterforskning

En annen kvinne Bergens Tidende har snakket med, fikk et tilsvarende besøk hjemme i boligen i Bergen for noen dager siden. Da gjentok akkurat den samme historien seg. Men den skulle jobben koste 16.000 kroner, som raskt ble prutet ned til 14.000 kroner før huseieren takket nei.

Så langt har ikke politiet satt i gang etterforskning mot asfaltbritene. Politiet har valgt å avvente inntil de eventuelt får anmeldelser for straffbare forhold i forbindelse med asfaltleggingen. Man vet heller ikke om det er de dresskledde asfaltleggerne fra 2001, som nå har slått til igjen, eller om det er en ny gruppe som forsøker seg på asfaltmarkedet i Bergensområdet. Fellesforbundet beskyldte dem for både svart arbeid, og for ikke å ha de nødvendige papirene i orden, og både politiet og fylkesskattekontoret i Hordaland innledet etterforskning mot dem.

SA NEI: Jannice Ulveseth på Brattholmen i Fjell sa nei til asfalt-cowboyene, etter å ha rådført seg med sin far.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG