Den brutale sannhet er at han rekker det ikke, tordner fungerende sokneprest Lee Rayfield i St. Mary's menighet i Maidenhead, like vest for London. Etter hans svovelpreken til forventningsfulle barn midt i adventstiden spørs det om han får fungere særlig mye lenger.

Lee unnskylder seg overfor London-avisen Daily Telegraph med at det hele var en spøk, og slettes ikke alvorlig ment. -Men jeg forstår at jeg har satt en god del foreldre i en svært vanskelig situasjon, der de blir stilt mot veggen og avkrevd en forklaring, sier en ydmyk og ulykkelig prelat til avisen.

"Fysisk helt umulig"

I en adventsgudstjeneste for barn sa Rayfield at det er fysisk umulig for en nisse med ett enkelt sett reinsdyr å rekke å levere 378 millioner gaver til 91,8 millioner hjem jorda rundt — et tallmateriale han ikke ga noen nærmere forklaring på - i løpet av ett døgn. I så fall måtte nissefar holde en fart på 3.000 ganger lydens hastighet, forklarte han.

På grunn av friksjonen mellom nisse, slede og reinsdyr på den ene siden og luftlaget i atmosfæren på den andre, ville julenissen og ekvipasjen hans derfor brenne opp, forklarte den britiske presten videre. Rudolf ville med andre ord bli rød på en god del mer enn nesen, og ganske snart være død så vel som rød.

Rayfields utlegninger ble fulgt av en hærskare undrende, små fjes i Mariakirken i Maidenhead, og på veien hjem kom tårene.

-Vi hadde med oss mange barn som fortsatt tror på nissen, eller trodde på ham inntil i går, og i dag er det mange foreldre som ikke vet hva de skal fortelle disse barna, sier tobarnsmoren Sue Smee til London-avisen Daily Mirror.

En million dyr?

Reader's Digest, i Norge kjent som Det Beste, har ifølge det britiske nyhetsbyrået Press Association også regnet på det der med julenissens reisehastighet og generelt høye arbeidstempo.

Bladet er kommet frem til at nissen kan greie det - forutsatt at han bruker en megaslede forspent med mer enn en million reinsdyr.

Sleden må ha et lastevolum på rundt 40,2 millioner kubikkmeter, fortsetter Reader's Digest, som også har kostnadsberegnet prosjektet. Nissen må ha et budsjett på minst 157,8 milliarder pund eller nesten 1.800 milliarder kroner, viser disse beregningene.

Tøys og tull, selvfølgelig. I Norge - nissenes hjemland i mer enn en betydning av uttrykket - vet vi jo så godt at nissefar rekker det han må, at alle som har vært snille får besøk av ham, og at han ikke trenger penger for å gjøre jobben sin. (NTB)

KJAPP FYR: Julenissen får det travelt i år også. Den brutale sannhet er at han rekker det ikke, tordner fungerende sokneprest Lee Rayfield i St. Mary's menighet i Maidenhead. Gledesdreper!
Foto: Scanpix