Espen Norevik hadde tatt med seg ungene til Bekkjarvik i Austevoll for en tidlig start på påskeferien. Tirsdag formiddag skulle de tilbake til Bjorøy. Med solen i ryggen satte de kursen nordover.

— Det var perfekt vær for å seile, sier Espen Norevik.

I nydelig solskinn passerte den 39 fot lange seilbåten «Bris» Grøningen.

— Det var svak motvind, og for trangt til å krysse, så jeg startet motoren, sier Norevik.En kilometer etter at de passerte under Austevollbrua, plottet Norevik inn ny kurs før han gikk under dekk. Datteren på elleve ble igjen ved roret, og fikk beskjed av faren om å holde utkikk fremover. Det gjorde hun.

Jeg snudde meg og da så jeg bare en blå vegg

Datteren til Espen Nordevik (11)

— Plutselig hørte jeg en lyd bak meg. Jeg snudde meg og da så jeg bare en blå vegg, sier datteren.

Før hun fikk ropt på faren smalt det. Like vest for Hufthammar kai rente den 74 meter lange lastebåten «Bona Sea» inn i hekken på styrbord side av «Bris». Norevik hadde kommet halvveis opp fra kahytten da han kjente båten først bli trukket nedover før den ble kastet mot babord.

«Nå går vi ned»

— Vi ble kastet rett i 70 - 80 grader slagside. I løpet av et øyeblikk fosset det inn et par tusen liter vann på dekk. Jeg tenkte at «nå går vi ned», sier Norevik.

Sønnen på syv var nede i kahytten sammen med hunden Ducati. Da det smalt ble han kastet i skottet på motsatt side, og fikk hundematen som sto på dørken i hodet. Mens datteren skrek og holdt seg fast, sprang Norevik ned for å få på sønnen redningsvest og hunden ut av buret.

— Jeg visste ikke hvor lenge vi ville flyte, så det gjaldt å få alle opp på dekk, sier han.

Seilbåten reiste seg og slo tilbake inn i skutsiden på lastebåten, mens alle kom seg opp på dekk. Norevik sendte ut «MAYDAY». Etter noen få sekunder sto Noreviks Bavaria 39 Cruiser rett i vannet igjen, og hadde klaring til lastebåten.

— En sivil båt kom til oss med en gang. Første prioritet var å få barna av båten. Jeg trodde fortsatt at båten ville gå ned, sier Norevik.

Kort påskeferie

Han fikk barna over i den sivile båten. En lettbåt fra lastebåten kom til, i tillegg til en ambulansebåt og lettbåt fra kystvakten. Norevik sjekket «Bris» for å se om den tok inn vann. Det gjorde den overraskeden nok ikke.

Etter å ha hatt kystvakten om bord, bestemte han seg for å ta barna om bord i båten igjen, og gå dit de opprinnelig hadde tenkt seg.

— Kystvakten eskorterte oss til Klokkarvik på Sotra, men da vi så at alt gikk bra tok vi den siste strekningen selv. Alle har vært kjempegreie med oss, sier Norevik.

Lystbåter er generelt veldig vanskelige å se, spesielt på trange plasser

Åge Bontveit, daglig leder Bontveit Rederi

Ved 18.30-tiden tirsdag kveld, nesten fem timer senere enn planlagt, la de til kai ved Tangen helt sør på Bjorøy.

— Det ble en kort påskeferie dette, sier Norevik.

— Men når vi først skulle ha så uflaks at vi ble truffet, har vi vært fryktelig heldige, fortsetter han.

- Har ikke sett dem

Det er Bontveit Rederi som eier «Bona Sea». Daglig leder Åge Bontveit er lykkelig for at ingen ble skadd.

— Takk og lov. Så lenge det ikke ble personskade spiller resten ingen rolle, sier han.

Bontveit har snakket med mannskapet om bord på lastebåten.

— De har ikke sett «Bris». Seilbåten har nok havnet i en dødvinkel eller noe sånt. Jeg vil ikke spekulere i hva som har skjedd, sier Bontveit.

Burde de ha sett seilbåten?

— Lystbåter er generelt veldig vanskelige å se, spesielt på trange plasser, sier Bontveit.

Han sier de ikke vil ta noen spesiell gjennomgang av hendelsen.

— Kystvakten har vært om bord og sjekket at alle papirene var i orden og tatt promillekontroll. Alt var OK, og «Bona Sea» er på vei videre nordover nå, sier Bontveit.

KRASJET: lasteskipet «Bona Sea» var på vei nordover da ulykken skjedde.
2211-TIPSER
MÅ PÅ VERKSTED: - Det er ingen tvil om at båten som kjørte i oss var blå, sier Norevik.
EIRIK BREKKE