Ole Reinert Berg Olsen – populært kalt ORBO – har i løpet av seks år klart å bygge opp en solid fanskare rundt sitt band Longshots. Det som begynte som en mer eller mindre tro kopi av Tom Petty & the Heartbreakers, har nå utviklet seg til å bli et band stappfull av identitet og sjarm. Og med sin tredje plate ”High Roller” har bandet festet et solid grep rundt americana-sjangeren, en sjanger som er relativt oversett her til lands. Det er vel kanskje derfor bandet setter seg på flyet til USA så fort sjansen byr seg.

– Vi må jo bort til USA for å importere litt feeling, ler ORBO når han blir spurt om sitt forhold til supermakten i vest. For det er tydelig at han trives godt ”over there”. Så godt at han faktisk har valgt å spille inn tre album i landet.

Gleder seg til Os

31. mars lanserte de ”High Roller”, og fulgte opp med å vinne nye fans både på Bylarm og South by Southwest festivalen i Austin, Texas. Men lørdag 3. mai står de for første gang på scenen i Os i forbindelse med det nye albumet. Følelsen av at det blir et hjertelig gjensyn med Os Rock City blir forsterket både av publikums respons og bandets egne uttalelser.

– Jeg har hatt lyst til å spille på Os hele tiden. Vi har fått masse henvendelser om at vi må komme og spille, forklarer ORBO, og legger til: – Jeg gleder meg som faen! Hele bandet gleder seg.

Torsdag hadde de turnéstart under Bergenfest, der ORBO ble invitert opp på scenen av selveste Delbert McClinton for å synge duett med blueslegenden. ORBO, som selv er en svoren fan av John Lennon, er fullt klar over at han og bandet nå er bare one degree of separation fra Beatles.

– De varmet en gang opp for ham, og nå har vi også gjort det, sier en ikke rent stolt vokalist.

Unge fans

Konserten lørdag på Bar2Be i Os har 18-årsaldersgrense. Men musikken til ORBO & the Longshots er ikke den man umiddelbart skulle tro ville appellere til denne aldersgruppen. Men sjefen sjøl kan skrive under på at en stor del av fansen befinner seg i den yngre delen av livet. Og han kan love alle sammen at bandet ikke har glemt fansen.

– Vi er et band som gjør alt vi kan for å levere til publikum. Vi spiller for publikum, og ikke oss selv, forsikrer han, før han legger til at det er et band i storform folk får se på Os Rock City. – Vi har fått et sinnssykt bra band. Etter USA-turneen i fjor ble bandet ekstra samspilt. Og med boost fra publikum går ting enda bedre.

Os Rock City-sjef Kjetil Grønvigh gleder seg stort til lørdagens konsert.

– Jeg har lenge hatt lyst til å ha dem på et Os Rock City-arrangement. Dette er nok en bit som faller på plass i puslespillet det er å lære osingene å gå på livekonserter, sier han lakonisk.

— Bli mer kritisk

Han forteller at det for ham har vært en nødvendighet å få osingene til å bli mer kritiske i forhold til hvordan de bruker utelivspengene sine.

– Det å måtte betale seg inn på et utested uten å få noen form for underholdning er for meg ganske rart. Det å gå ut er så mye mer enn å stå i ro på et utested og i en taxikø, forteller han.

Grønvigh, som selv er DJ og utøvende musiker, mener det å ha en uslåelig kombinasjon av en god DJ og et godt liveband gjør kvelden så mye mer komplett. Og det er dette han tar sikte på å gi publikum lørdagen.

– Å ha ORBO & the Longshots på scenen er nok en opplevelse osingene kan ta med seg, avslutter han.

ORBO & the longshots gleder seg til å ta Os med storm 3.mai. ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG