— Vi tror ikke den finner veien hjem på egen hånd, og sender den med båt, sier Hans Gunnar Skarstein. Frilanseren fant brevduen i forbindelse med dyrefilmen «Det ufrivillige reservatet» som han lager på Mongstad.

Den folkekjære brevduen hadde flyttet inn i et garderobeskap ved havnelageret da filmfolkene kom over den.

Telefonnummer på foten

— Vi kalte den Linda. Hun viste seg å være veldig kjælen, og hun trengte seg på hos folk. På det følelsesmessige plan får den en stor plass i filmen vår, sier Skarstein.

Filmen handler om dyrelivet som har oppstått innenfor gjerdene som er satt opp rundt oljeinstallasjonen på Mongstad. Den kommer på tv til høsten.

Linda var utstyrt med en gummiring rundt foten da den ble funnet. Hun hadde ingen brev med seg, men et telefonnummer til en brevdueforening i London. De satte finnerne i forbindelse med eieren, Mr. Meeson. Det viser seg at Lindas eier har 80 brevduer hjemme i Belfast.

Fikk helseattest

— Vi har prøvd å gjenforene duen med eieren. Men det har ikke vært lett. Til tider har vi vært så lei av å kjempe mot byråkratiet at vi har gått inn på nettet for å finne oppskrifter på brevduer, for å se om den smaker godt, sier Skarstein.

I går var imidlertid den lange veien gjennom EU-byråkratiet passert. Veterinæren fra Mattilsynet sørget for helseattest og nødvendige lisenser, fotograferte fuglen og ga den reisepass. Da utreisepapirene omsider var i orden, kunne båten «Stenheim» ta Linda med seg fra Mongstad over Nordsjøen.

HJEM I BÅT: Odd Tøsdal i Mattilsynet fotograferte Linda og utstyrte henne med helseattest før filmfotograf Magne Sleire kunne sende brevduen hjem til Belfast i går. <br/> FOTO: KRISTIAN HOVSTAD, STRILEN