• Dette gjør jeg ikke ofte. Men så er det heller ikke vanlig at jeg får så fine brev! Et begeistret barneombud var i går på besøk hos sjette klasse på Lysekloster skole.

KJETIL LINDE HOLO

— Hva gjør du når du får høre om barn som har det vondt?

— Er det mange barn i Norge som lever under fattigdomsgrensen?

Elevene i sjette klasse på Lysekloster skole var godt forberedt da de fikk stille barneombud Reidar Hjermann spørsmål i går. På vei til oppvekstkonferanse på Solstrand la han nemlig turen innom skolen.

— Det gjør jeg ikke så ofte. Men så er det heller ikke ofte at jeg får så mange og så fine brev, sa han.

Barns rettigheter

Etter å ha arbeidet med barns rettigheter i Norge og i resten av verden, bestemte sjette klasse seg rett og slett for å skrive til Barneombudet. De skrev et brev hver, med drømmer og forslag for fremtiden. At det skulle bli besøk av det hadde de ikke forestilt seg.

— Storartet. Det er ikke ofte vi får sånt besøk, sier lærer og klassekontakt Roar Haugsgjerd fornøyd.

Hjermann tok seg god tid da han først var kommet. Flyet hans var to timer forsinket fra Oslo. Dermed måtte han velge mellom å høre kunnskapsminister Øystein Djupedal tale på oppvekstkonferansen, eller å besøke klassen med brevene. Han valgte det siste.

— Her er det kult å være! sa Hjermann.

Alvorlige ting

Mange hadde skrevet til ham om aids og om narkotika, og mange om vold mot barn.

— I England har man lov til å slå barn så lenge de ikke får blåmerker av det. Er ikke det ufattelig? spurte Hjermann elevene, og alle nikket.

Han minnet om hvor heldige barna i Norge er, men understreket samtidig at det ikke er perfekt hos oss, heller.

— De jeg får flest henvendelser fra, er barn som har foreldre som skal skille seg, og så må de velge om de vil bo hos mamma eller hos pappa. Og å velge bort en forelder er ikke lett, sa han.

Deretter snakket barneombudet om skolemat, etter å ha blitt spurt av klassen hvorfor de ikke kan få frukt på skolen. Et tema han tydeligvis brenner for.

— I løpet av et par år håper jeg at skolebarn i Norge vil få servert mat på skolen, slik som i mange andre land. Skriv et brev til Kristin Halvorsen og minn henne på at hun har lovet det! oppfordret han.

POPULÆRT BARNEOMBUD: Etter praten ble det skriving av autografer. FOTO: ARNE NILSEN