HEIDI SCHJETNE

Mens en anonym bergensfamilie vant 100.000 kroner, gikk Nina Hurtley på Bønes hen og ble den heldige vinner av 10.000 blanke. Og det er ikke helt tilfeldig. For på Bønes brettes det melkekartonger til den store gullmedalje. Ukentlige oppsamlingsheat må til, og da foretar Hurtley selve brettingen. Men forut for det ligger både vaskingen og tørkingen av kartongene.

Hermetikkbokser, syltetøyglass og juicekartonger står stablet sammen med melkekartongene hjemme hos familien Hurtley. Alt skal resirkuleres.

Det kom overraskende på henne da hun fikk oppringningen fra Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap (BIR).

— Har aldri vunnet noe mer enn 40 kroner i Lotto før, så å vinne i Returkartonglotteriet var kjempegøy, sier Hurtley, som demonstrerer for oss hvor effektivt melkekartongene kan brettes.

Datteren Christina Hurtley gleder seg med moren.

— Mamma har ikke snakket om annet i hele dag, og gjett om hun fortjener det! Hun har brettet alle melkekartongene her hjemme i minst fem år. Men ikke bare her, hun bretter dem på jobben også, ler Christina.

Den miljøbevisste moren arbeider på internatet ved Haukåsen døveskole, og bekrefter at hun svært ofte bretter kartongene der også. Det er hensynet til naturen og miljøet som driver henne.

— Det hender ikke så rent sjelden at kollegaer server kommentarer av typen: «Hva skal du gjøre i helgen da? Brette?».

Men Nina Hurtley har en god porsjon selvironi og synes det er bare morsomt.

Hurtley stapper alle de brettede kartongene nedi en av dem, skriver navnet sitt med tusj utenpå kartongen og legger den så i papirbosspannet. Det er først på rullebåndet for resirkulering at vinnerkandidatenes brettede melkekartonger plukkes ut. I første omgang ble Hurtley «nominert» fra Hordaland, og vant deretter en av de nasjonale trekningene.

Hege Edvardsen er prosjektleder for lotteriet i Norsk Returkartong. Hun opplyser at 44 prosent av alle melkekartongene kommer i retur. Det blir til pent, nytt papir. Årlig trekker Norsk Returkartong ut 92 vinnere, som får til sammen 2 millioner kroner.

GØY!: Nina Hurtley på Bønes vant 10.000 kroner i Returkartonglotteriet. En annen, anonym bergensfamile stakk av med 100.000-kroners premien.<p/>FOTO: TOR HØVIK