SILJE S. BØYUM

Brennkoppene bryter ut som pussfylte sår med honninggul skorpe og skyldes hissige stammer av gule stafylokokker.

— Byller rundt nesen, på armene og i skrittet er typisk, sier smittevernlege i Bergen, Øystein Søbstad.

Brennkopper er ufarlig, men kløen og svien er ubehagelig. Sykdommen rammer helst barn i førskolealder, men alle kan bli smittet. Det er heller ingen forsikring at en har hatt brennkopper før.

— Det kan en få igjen, bekrefter Søbstad.

— God hygiene, særlig håndvask, er viktig for å unngå smitten, sier Søbstad. Brennkopper smitter ved at bakterier overføres til andre via gjenstander eller hudkontakt. Bakteriene kommer inn gjennom småsår i huden og utvikles til en betennelse.

— Særlig i barnehager og på skoler bør en vaske felles kontaktpunkter og leker. Og alle burde vaske hendene bedre og oftere, oppfordrer smittevernlegen.

Men han understreker at man ikke behøver å løpe til legen om man blir smittet. I første omgang kan en behandle sykdommen selv ved å vaske sårene daglig med Klorheksidin sårvann eller Bacymicin, som begge fås reseptfritt på apoteket. Så bør sårene dekkes til.

— Dersom sårene ikke kan tildekkes, er det tilrådelig at barnet holdes hjemme noen dager til smittefaren er under kontroll, sier Søbstad.

Hvis det går flere uker og en ikke blir bedre, bør en oppsøke lege. Vanlig behandling er fusidinsalve, men ettersom resistens mot salven er vanlig, brukes også antibiotika.

Resistente bakteriestammer har herjet andre steder i landet. Om det er disse som nå er i Bergen eller hvor mange som er blitt syke vet ikke smittevernlegen.

Gule stafylokokker lever vanligvis fredelig på alle mennesker, så dette er ingen fremmed bakterie.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at brennkopp-utbrudd kommer med jevne mellomrom. Sol, varme og høyere fuktighet har ifølge FHI bidratt til utbruddet.