Også i 2011 ble det tent varder i protest mot oljeboring i Nord-Norge. Nå skal vardene skal tennes på nytt.

Lørdag arrangerer Folkeaksjonen, i samarbeid med Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og flere organisasjoner, vardebrenning for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette skjer over hele landet.

— Vardebrenning er en symbolsk tradisjon, som vi bruker for å varsle om faren ved å ha oljevirksomhet i disse områdene. Håpet er at vi blir hørt, sier nestleder i Folkeaksjonen, Vågard Erdahl Nyaas.

Tenner engasjementet

I Bergen vil det bli tent en varde ved Knatten på Fløyen. Foreløpig har 99 stykker meldt seg på arrangementet på Facebook. Det vil bli holdt appeller fra Natur og ungdom, Besteforeldreaksjonen, kirken og flere andre organisasjoner.

På Radøy i Nordhordland skal varden brennes på Nøttveitveten. Totalt skal det tennes varder 70 steder langs hele norskekysten.

— At både de unge, gamle og religiøse organisasjonene er med i kampen mot oljeboring her, viser en stor bredde i denne kampen, sier Erdahl Nyaas.

Folkeaksjonen satte også i gang en aksjon mot oljeboring i nord med fakkeltog og vardebrenning i februar 2011.

— Politikerne vil se at hvis man åpner for oljeboring i disse områdene, vil man få sterke reaksjoner og mange folk imot seg, sier han.

På nettsiden til aksjonen heter det at området fortsatt er like sårbart, og de nå mobiliserer for fullt for å holde områdene fortsatt fri fra forurensende oljevirksomhet.

Tradisjon

Varder som blir satt i brann er en mer enn tusen år gammel tradisjon, som varsel om krig eller fred. I vår tid har mange tent varder for å markere alt fra tusenårsskiftet til EU-standpunkt:

1937: Bygdeungdommens vardebrenning i Trøndelag.

1972: EF-avstemmingen.

1999: Inngangen til det nye årtusenet.

2001: Kamp for høyere lønn for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.

2002: Dagen etter Benjamin Hermansens begravelse, markerte Oslo-skolen at de fortsatt sto sammen mot vold og rasisme.

2011: Vardebrenning mot oljeboring.

Nå tennes vardene for andre gang mot oljeboring i nordområdene.

— Dette er en aksjon som engasjerer, og det hjelper å vise hva vi mener om forslaget, sier Nyaas.