Han er nesten blind, holder på med mastergrad i algoritmer og leder de rundt 40 medlemmene av NKP i Bergen. Rundt halvparten av dem er møtt opp foran Nordahl Grieg-statuen ved Den Nationale Scene for å høre sin unge leder snakke til dem. Og i en dyvåt mørk dress sparte han seg ikke. I stormkastene knekker bambusstengene som holder NKP-fanene bak han. Kommunistlederen hever bare røsten enda noen hakk, slik at flokken skal høre ham.

Fryktelig stolt

— 1. mai markerer kampen mot det klasseløse samfunn. Det er vi i arbeiderklassen som skaper verdiene. Derfor bør vi bestemme over dem, sier Alexander Sørnes.

— Jeg er ikke kommunist, men er fryktelig stolt av ham.

Mor Eldrid Sørnes dukker opp bak en vrengt paraply.

Tidligere på dagen har hun og faren kjørt Alexander til Solheim æreskirkegård. Sammen med et par kamerater la han der ned blomster på graven til Bjarne Dalland, en kjent motstandsmann og kommunist.

Ser bare bitte litt

Også der har han klart å drasse med seg de lange fanene.

— Vi kjøpte stasjonsvogn for å ha plass til dem, forklarer mor Eldrid.

— Nå skulle dere ha ny bil uansett, forklarer kommunistlederen.

— Han skal bare klare alt selv. Alexander var på utveksling i to og en halv måned i Tanzania, helt alene. Og han ser bare syv prosent av det vi gjør, sier Eldrid Sørås.

Alexander avviser det som noen stor prestasjon.

Puslete SU

Nå vil han ha med seg kameratene i toget hvor LO-bossen, Roar Flåthen dominerer.

Den unge partilederen fikk tent sin politiske nysgjerrighet da han gikk på Katten.

— Jeg meldte meg inn i Sosialistisk Ungdom (SU), mens syntes de var for uklare og puslete i sine standpunkter både til EU og NATO.

Derfor ble det NKP og en kometkarriere der for Alexander. De færreste vet at 24 åringen har vært leder av Bergen Arbeiderparti siden slutten av 2010. Så er det heller ikke alle som husker at kommunistene vant avstemningen i Bergen da Det norske Arbeiderparti ble splittet i 1923. Derfor er det bare kommunistene som kan bruke dette navnet her i byen, mens sosialdemokratene må ta til takke med Arbeiderpartiet i Bergen.

Marx på veggene

Klissvåte samles kommunistene igjen i sine enkle lokaler i Torborg Nedreaas' gate på Møhlenpris. Alexander kaster av seg gjennomvåte sko og strømper, og begynner å lage kaffe og koke pølser til sine kamerater.

Det tidligere møbelsnekkeriet er nokså fylt av Marx og Lenin, både i bokhyllene i rammene på veggen, og på de røde fanene. Den unge kommunistlederen byr på kaffe, og treffer koppen bortimot perfekt.

Her samler han flokken til medlemsmøter en gang i måneden. - Men vi lager radio en gang i uken, og satser mest på studiesirkler, sier Sørnes.

Må være klar

Den viktigste del av jobben skjer gjennom folkebevegelser hvor de kan samarbeide og få langt større slagkraft.

— Mitt mål er ikke akkurat å havne i en koalisjonsregjering med Jens Stoltenberg. Partilederen gliser godt.

— Er det tøft å være kommunistleder i et land med de minste økonomiske forskjeller i hele verden?

— Det ville vært enklere om flere følte den økonomiske urettferdigheten på kroppen. I for eksempel Hellas ville det nok vært enklere, og det er nok ikke uten grunn at de har større oppslutning der. Men motsetningen vil kunne bli større også i Norge. Og da er det viktig å ha et parti som står klar.

Stigmatiserende

Flere kamerater renner inn, putter penger på bøssen og forsyner seg med pølser, brus og kaffe. En av dem er den tidligere klubblederen av Mjellem & Karlsen, Trygve Horgen. Han ble medlem av partiet som 18 åring, og har fulgt partiet fra de satt på Stortinget, til dagens situasjon hvor mange faktisk ikke vet at de fortsatt eksisterer.

— Hele tiden har det vært stigmatiserende, sier Horgen. Svært mange av hans tidligere partikamerater har falt fra, men selv har han aldri tvilt.

Alle har en mappe

Rundt ham er folk begynt å snakke om mappene sine. Horgen kan skryte av å ha en mappe hos Politiets overvåkingstjeneste (POT) som er på 90 sider.

— Min mappe var på 180 sider, repliserer Per Lothar Lindtner. - Men jeg ble egentlig skuffet over hvor amatørmessig mappen var laget, fylt med de utroligste bagateller, sier han.

Etter hvert damper det i lokalet. Kommunistene har begynt å få varmen i seg. Et par ungdommer finner frem sanghefte og stemmer opp med; «Hvem skaffer gull i dagen?» Når svaret kommer i refrenget, drar de til så Karl Marx beveger seg ørlite på de gamle fanene bak dem. «Jo det gjør arbeidsmannen av proletariatet».

MELDTE SEG INN SOM 18-ÅRING: Den tidligere klubbformannen ved Mjellem & Karlsen, Trygve Horgen, meldte seg inn i NKP som 18 åring. Han har aldri vurdert å bryte ut av partiet. - AKP var bare borgerskapets unger som lekte kommunisme, sier Horgen.
Odd Mehus
STOLTE OVER SØNNEN: Alexander Sørnes har ikke fått kommunismen inn med morsmelken. Men foreldrene er fryktelig stolte av ham, og fulgte ham gjennom mesteparten av gårsdagen.
Odd Mehus