Det er ikke bare på Østlandet temperaturen i boligmarkedet synker. Også i Bergen tar det lengre tid enn før å gjennomføre et eiendomssalg — og det gjelder særlig for de eksklusive eneboligene i øverste prisklasse.

Bergens Tidende har sjekket tjue boliger som var annonsert i eiendomsmagasinet "hus og hjem" fredag 11. mai. Over en måned senere er fem av dem fremdeles til salgs.

Fem av boligene ble solgt under takst, mens fire ble solgt til takst eller over. Av de boligene som ikke er taksert, ble fem solgt til prisantydning eller over. In ble solgt under prisantydning.

Meklere i Bergen er enige om at kjøret i boligmarkedet har dabbet av.

500 boliger i uken - Vi må bli flinkere til å forklare selgerne at de ikke lenger kan regne med en pris som ligger 10-20 prosent over takst. Oftere enn før er det grunn for selger til å være fornøyd med et lavere beløp, sier daglig leder Svein Erik Ellingsen i Postbanken Eiendomsmegling.

— Det har aldri før vært lagt ut så mange annonser. Hver uke tilbys det nesten 500 salgsobjekter i markedet, sier Ellingsen.

Han påpeker likevel at det fremdeles finnes eksempler på overpris i spesielt attraktive områder.

— Det typiske er at de gode objektene blir solgt etter første gangs annonsering. Resten trenger to eller tre runder.

Prisene synker Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at prisene i Bergen, Stavanger og Trondheim i fjor sank med 1,8 prosent i tredje kvartal, og med 0,6 prosent i fjerde kvartal.

For hele landet har det imidlertid vært prisvekst både i fjerde kvartal i fjor og i første kvartal i år. Nedgangen i byene er en reaksjon på den ville prisgaloppen i sentrale strøk de siste årene, mener flere meklere BT har snakket med.

Ellingsen mener det ikke er grunn til å spå en varig prisnedgang i storbyene, og får støtte fra daglig leder Asle Solbøe i Gjensidige NOR Eiendom.

— Når prisene har ligget høyt en lang stund, er det lett å spå en nedgang og få rett. Men mange meklere som uttaler seg har ikke skikkelig statistisk grunnlag for spådommene. Jeg tror ikke det er snakk om en varig nedgang nå, men heller en naturlig svingning, sier Bøe.

"Snakker opp markedet" Spørsmålet er om folk kan stole på analysene. Beskyldninger om at meklerne prøver å "snakke markedet opp", er noe Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, har hørt mange ganger.

— Jeg vil si at de fleste meklerselskapene er kommet med nøkterne spådommer. La meg minne om at vi på landsbasis har hatt en prisstigning på boliger på fire prosent i første kvartal i år. Det er mer enn de fleste har våget å gjette på, sier Tveter.

Det betyr at selv en flat utvikling i boligmarkedet resten av året vil gi en total prisvekst som nesten tilsvarer den rekordhøye generelle inflasjonen på 4,3 prosent.