Da kunne nemlig auksjonarius Thor Brekkeflat opplyse at en anonym privatperson i Bergen hadde forhåndsbudt 10.000 kroner for bildet gateprest Thor Brekkeflat hadde malt til Bymisjonens auksjon og basar i går.

Til tross for at utropsprisen på akrylbildet med smådystert englemotiv bare var 600 kroner.

— Mitt aller første forsøk, bekjente smokingdressete Brekkeflat til den lett assorterte forsamlingen som hadde funnet veien til kunstauksjonen i Magdalena-kafeen.

Før han dengte klubben i bordet for tredje gang og cashet inn ti tusen bymisjonskroner for bildet «Engler i arbeid».

Faktisk auksjonens beste pris, til tross for at auksjonslisten inneholdt både Rhode og Kolstø og Schøtt og Kyhn.

— Kjøper av bildet er en privatperson på Laksevåg som vil være anonym, fortalte Thor med hammeren etterpå. Særdeles godt fornøyd med auksjonen, som i løpet av en ettermiddagstime innbrakte sånn ca. 30.000 kroner til arbeidet i Kirkens Bymisjon.

Blir en tradisjon

— Dette er starten på noe som skal bli en tradisjon, glødet bymisjonsprest Knut Kaldestad, begeistret over det kaffetørste fremmøtet til arrangementets basarbit.

— Førstepremien i åresalget går til «to, null, en, fire», forteller mikrofonen. En blomsterbukett bæres frem. Dessuten vinner alle lodd som ender på 0, også hos Kirkens Bymisjon.

Både åresalg og vaffelsalg har gått helt på fløibane-skinner og Wenche Losnegård synger «Search For Something» før basarsjef Camilla Grimsby ifører seg hvite hansker for å bære frem auksjonsnumrene etter hvert som Brekkeflat i spraglete sløyfe svinger med hammeren og priser varen.

«Spre det glade budskap, om nødvendig med ord», står det med den hellige Frantz ord på en glassvegg i kafeen.

— Det blir himmelske priser, forkynner auksjonarius, men er ikke selv helt sikker på hva han mener med det.

— Gitt vekk, dette er kunst på billigsalg, sier han. «Selvportrett» av C. F. Schøtt, ryker ut for 1.200 kroner og brillene henger så vidt på nesetippen.

Når det blir litt for lite fingergymnastikk i salen minner mannen med klubben påpasselig om at inntekten går til Bymisjonen.

Publikum skjønner alvoret. Et «Høstlandskap» innbringer seks tusen kroner, og «Måneskinn» fire tusen.

Også hos Bymisjonen finnes det stråmenn, registrerer vi.

Men auksjonens dyreste gjenstander, en Lisbet Dælin-krukke til 12.000, Ribaltas «Den hellige Franz i bønn» til 10.000 og Francesco Solimenas «Magdalena» til 10.000 må pakkes ned igjen.

Fikk 2.500 plater

Det må derimot ikke de gamle platene som ligger auksjonsklare på en hvit bordduk. Vinyl og 78.

Bymisjonen har fått en platesamling på nærmere 2.500 skiver av en mann som skulle flytte og ikke lenger hadde plass til platesamlingen. Det er helt sant.

Noen av godlåtene er håndplukket for Thors hammer. Frankie Boy med hatten på snei og Kurt Foss og Reidar Bøe med sine nære ting. De går for noen hundrelapper.

Men først når en vintage Hans Williams ropes ut - og deretter en ditto Elvis med «Don't Be Cruel», blir det for alvor fart i håndarbeidet i salen. Fingre og armer skvetter i været og utropet på en hundrings for Elvis ender på 1.600.

Publikum jubler og applauderer og Brekkeflat runder av en strålende forestilling med å drive inn skyhøye 700 kroner for ti centimeter fløibane-skinne fra 1918.

Helt i Christie's-klasse, den mannen.