Kunstneren som har vært i Kina etter stein, og som er hovedmannen bak utsmykningen på bergensernes Torgallmenning er fullt ut orientert om den sørgelige tilstanden søylene er i. Han vet at de om ikke så altfor lenge må skiftes ut. Men han ønsker ikke å si så mye om hele saken, for — som han sier - «det er så følsomt».

— Dette er veldig trist. Jeg har hatt så mye jobb med disse søylene. De skulle jo stå der til evig tid, sier Bård Breivik.

Han mener nå at søylene i første omgang må sikres, før de blir skiftet ut.

— Søylene bør være lik dem som er der i dag, i samme type stein. Det finnes noen svensker som kan lage dem, sier Bård Breivik.

Bård Breivik ønsker å være med på å løse den situasjonen som er oppstått. Og han håper striden om økonomi og ansvar finner sin løsning utenfor rettssalen.

— Kunne du ha gjort noe annerledes, slik at dette ikke hadde skjedd?

— Jeg har ikke ansvar for det tekniske, sier Bård Breivik, og henviser ellers til advokaten sin.

For noen år siden sa den omdiskuterte kunstneren at Torgallmenningen «blir vakker som et kirkeskip». Han sammenliknet Torgallmenningen med en katedral. Andre har dømt søylene nord og ned.

— Tror du folk nå vil ønske å gjøre noe helt annet med Torgallmenningen?

— Nå gidder jeg ikke å snakke med deg mer. Jeg vil ikke si noe mer om dette her. Fint om vi kan avslutte samtalen uten at jeg trenger slenge på røret, sier Bård Breivik.

LITE SNAKKESALIG: Kunstner Bård Breivik
Arkivfoto