RAGNHILD DAAE GJERTSEN

— Det er et forsøk på å gjøre prosjekter i skolen mer interessante, forteller Etienne Sandanger (17).

Sammen med Petter Kalgraff (18) og resten av klassen på Bergens Handelsgymnasium sitter han på et datarom, med høreklokker på hodet og blikket rettet mot en dataskjerm. En fjernsynsreportasje med bilder fra forbrenningsanlegget i Rådalen fyller skjermen. Hordaland er det eneste fylket i Norge som har bygd ut bredbånd til alle sine videregående skoler, og båndbredden skal nå brukes for det den er verd. Nettstedet www.univisjon.no tilbyr elever i videregående skole rundt 20 filmsnutter til bruk i undervisningen. Tanken er at hver enkelt elev skal kunne se en eller to filmer som inspirasjon til videre skole- og prosjektarbeid.

— Jeg har erfart at prosjekter kan bli kjedelige. Å bruke disse filmene er noe nytt, vi får ta en titt på ulike tema og deretter kan vi velge, sier Etienne.

Lærer Lill Simonsen er positiv til Univisjons tilbud.

— Elevene er kjempefornøyde. Innslagene er akkurat så lange at de holder på elevenes oppmerksomhet. Dette er en flott måte å kunne visualisere på. Slik kan vi også løse opp den tradisjonelle tavleundervisningen, og elevene står friere til å velge. Det fine er at de kan stoppe og spole tilbake, og at de kan hoppe til andre filmer, forteller hun.

Det er Univisjon, et produksjonsselskap ved Formidlingsavdelingen ved Universitetet i Bergen som står for prosjektet. Produsent Astrid Rommetveit håper at alle videregående skoler vil ta i bruk tilbudet.