Prøv vårt unike eiendomssøk — og sjekk prisene på omsatte boliger i Norge

— Bergen hadde trengt disse boligene, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Senteret, som overvåker bygge- og eiendomsmarkedet i Norge, hadde anslått en økning på fire prosent i antallet igangsatte nye boliger i Hordaland.

I stedet har utviklingen gått motsatt vei.

- Overraskende utvikling

n Fra januar til juli i 2005 ble det satt i gang bygging av 2112 boliger i Hordaland.

n I samme periode i år ble det bare startet bygging av 1663 boliger. Nedgangen er på over 20 prosent.

n Arealet på igangsatte boliger synker enda kraftigere.

— Utviklingen er overraskende. I utgangspunktet er det nok prosjekter til å få byggetakten i Hordaland opp i 4000 boliger både i år, neste år og i 2008, sier Øye.

Slik er det ikke blitt. Øye mener mangelen på nye boliger skyldes både at saksbehandlingen tar lengre tid enn planlagt og at det er mangel på arbeidskraft i byggebransjen.

- Kan bli solid nedtur

— Vi får bare håpe at dette er et midlertidig blaff. Hvis ikke blir det et enda tøffere press på boligmarkedet i Bergen.

Øye sier boligprisene har fulgt normal utvikling frem til 2004, mens at det har tatt av de siste par årene.

— Jo lenger det fortsetter slik, jo større blir nedturen. Boligprisene har økt tre ganger raskere enn den burde de siste to årene. Fortsetter veksten, kan prisen falle kraftig igjen, sier han, og legger til at han likevel tror på en myk landing i boligmarkedet.

Trege plansaker

Distriktssjef Thomas Re. Johnsen i NCC Bolig sier bransjen sliter med kapasitetsproblemer.

— Prisene vi må betale går kraftig opp, og entreprenørene våre sliter med å få folk, også fra vikarbyråene, sier han.

Johnsen sier det i tillegg er stor mangel på tomteland i Bergen, og at det er med på å sette en stopper for mange utbygginger.

— Vi synes kommunen er blitt flink på byggesaker, men plansakene krever mye mer. Der må vi få fortgang på arbeidet, sier NCC-sjefen, som mener politikerne bør tilrettelegge mer for boligbygging i bergensområdet.

Bygd mer enn tidligere

Regiondirektør Norvald Thue i Skanska Norge sier de har 800 boliger under planlegging i Bergen og omegn. Han er overrasket over den lave utbyggingen.

— Jeg vil tro at dette er et spørsmål om saksbehandlingstid. Byggesaker tar lang tid, og ofte lengre tid enn utbyggerne tror, sier han.

— Hva med tilgangen på arbeidskraft?

— Noe kan nok ligge der, men det er i så fall mest hos de mindre utbyggerne. Vi har ikke problemer med det, sier Thue.

Også administrerende direktør Helge G. Sohlberg i Stoltz Røthing sier den offentlige saksbehandlingen er den største flaskehalsen.

I Ørnen-prosjektet på Vestre Strømkai solgte Veidekke Bolig 86 leiligheter i juni 2005. Prosjektet har ennå ikke fått klarsignal etter flere runder med offentlige myndigheter.

Det er likevel ikke det lengste prosjektleder Erik Hammer i Veidekke Bolig har ventet.

— I én sak lå reguleringsplanen i seks år. Det er ett av skrekkeksemplene våre. Vi har hatt flere, sier Hammer.

I FULL GANG: Piotr Borowka var i går kveld i full gang med å bygge små leilighet på Domkirkeplassen 2b. Til tross for hans innsats er det i år bygget langt mindre i Hordaland enn i fjor.
Skodvin, Helge