— Det er ille å bo i Bergen og ønske seg regn, men slik er situasjonen nå. Det er svært tørt, og flammene sprer seg uhyggelig raskt, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Han er sliten etter en påske der brannvesenet knapt har begynt å slukke den ene skogbrannen før de får melding om neste.

— Det begynner å tære på kreftene våre. Både mannskaper og utstyr har fått kjørt seg.

I løpet av påsken har det vært 40 branner i Hordaland. 25 av dem har vært i Bergen. Fem av disse var omfattende branner som utløste store aksjoner.

20 meter høye flammer

I brannen på Dyngeland, som varte fra mandag til tirsdag, slikket flammene 20 meter opp i luften.

— Situasjonen var dramatisk, og brannen var totalt ute av kontroll. BKK har meldt om at det har brent på kraftledninger som henger 20 meter over bakken. Det var kompliserende for slokkingen at hovedkraft-forsyningen til Bergen går her. Tre kraftledninger møtes i området der brannen herjet. Vi fikk koblet ut to av ledningene, men kunne ikke ta den tredje siden hele Bergen da ville blitt mørklagt, sier Eidsnes.

Fryktet katastrofe

Området som sto i brann ligger mellom Myrdalsvatnet i Dyngeland, Brattland, Grimen og strekker seg mot Totland.

— De siste 30 årene har vi bare hatt to andre branner av tilsvarende omfang. Det var Hetlebrekkbrannen tidlig på 70-tallet, og Sveiobrannen tidlig på 90-tallet.

Sent mandag kveld fryktet brannvesenet ildstorm og full katastrofe. Det ble holdt krisemøte på politikammeret, og politiet begynte å forberede evakuering av over 50 boliger.

— Heldigvis stilnet vinden, og mannskapene gjorde en fantastisk jobb. Klokken 13.45 i går var brannen slokket, sier Eidsnes. Klokken 17.00 blusset brannen opp igjen, men etter halvannen time hadde brannvesenet på nytt kontroll.

Kan blusse opp igjen

— Det har brent dypt ned i jorden, og når som helst kan brannen blusse opp igjen hvis det blir vind. Rundt 130 personer er på vakt i natt på brannområdene, sier Eidsnes.

Politiet jobber med å finne årsaken til storbrannen.

— Hvis det er en voksen person som har forårsaket dette, ved å hive fra seg en sigarettsneip eller grilling, vil jeg si at det er så uaktsomt at vedkommende har straffansvar. Det kan også bli snakk om erstatningsansvar ut fra graden av uaktsomhet. Vi etterforsker med de ressursene vi har. Det er ikke umulig å finne brannårsaken, sier Norvald Visnes, lensmann i Fana.

Brannen startet innerst i en turvei på baksiden av Myrdalsvatnet.

Kontakt med turgjengere

— Vi ønsker å komme i kontakt med alle som var i dette området mellom klokken 10.30 og 11.00 mandag formiddag, sier Visnes.

— Vi vil rette en formidabel takk til de rundt 400 personene som har deltatt i slokkingsarbeidet, sier politimester Vidar Refvik og brannsjef Eidsnes. Røde Kors, Sivilforsvaret og Sjøforsvaret har deltatt sammen med brannfolk og politiet.

Mandag meldte en rekke sivile seg for å hjelpe til med slokkingen, men brannvesenet måtte avvise dem.

— Det var rett og slett for risikabelt. Vi brukte bare organiserte grupper med lagførere, sier Eidsnes.

BRANNÅRSAKEN: Politiet jobber med å finne årsaken til storbrannen som herjet i Fana.
Foto: Knut Egil Wang