Klokken 02.30 gikk alarmen. McDonalds-filialen i Bryggesporen 2 hadde begynt å brenne.

Brannvesenet rykket mannsterke ut. Ikke så rart: Huset brant i 1702, og de vil nødig se det skje igjen.

Alle i bygningen ble evakuert, og få minutter senere ble brannen meldt slukket.

— Det hadde tatt fyr i en frityrgryte. Betjeningen klarte å slukke brannen, sier operasjonsleder Konrad Grindeland ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Restauranten stengte for natten.

Lang historie

Bryggesporen er området mellom Vetrlidsallmenningen, Kong Oscars gate, Torget og Bryggen. I middelalderen var Bryggesporen en vik i Vågen, med Korskirken plassert på et nes.

Oppfylling i Vågen gjorde at kongen tillot at torget flyttet fra Nikolaikirkeallmenningen til Vågsbunnen i 1558. Da ble det også bebyggelse i Bryggesporen.

Bryggesporen 2 ble bygget like etter bybrannen i 1702. Empirefasaden stammer trolig fra omkring 1830.

Et Dreyer-prospekt fra 1832 dannet grunnlaget for tilbakeføringen av fasaden.

Rikfolk Det var rike kjøpmenn som holdt hus i Bryggesporen 2 på 1700-tallet og store deler av 1800-tallet. I husene som hadde fasade mot Bryggesporen og det som nå er Kong Oscars gate, bodde det gjerne velstående kjøpmenn, mens rikdommen avtok innover i kvartalene.

Inntil tidlig på 1900-tallet var Bryggesporen 2 bolighus. Da kom det butikk i første etasje.

I andre etasje kom Kafé Bryggesporen, populært kalt «Kjøttkaken», en kafé som mange bergensere og striler ennå husker.

Siden 2000 har McDonalds holdt til i huset.

Flere brannhistorier

Frityrkjeler bekymrer mange av dem som har ansvar for å ta vare på gamle hus, i Bergen og andre steder.

I 2002 brant et helt kvartal med gammel trehusbebyggelse ned i Trondheim etter at det tok fyr i en frityrgryte.

Brannen på Fleischers hotel på Voss i 2008 startet også i en frityrkjele.

— Hvis man ser på hva en frityrgryte kan føre til, føler jeg meg nesten hensatt til 1916, sa Bergens byantikvar Siri Myrvoll til BT etter brannen i Trondheim.

1916-brannen var en av de største i Bergens historie.

- Trygt hos oss Men franchisetaker for McDonalds Bryggesporen, Johan Petter Raa, synes ikke det er grunn til bekymring.

— Vi har automatisk brannslukkingsanlegg som slår inn. I natt ble brannslukkingen gjort manuelt, men alle rutiner og systemer fungerte, sier Raa til bt.no.

Huset ble ikke skadet, men restauranten må skifte frityrkokere.

— Vi åpner som vanlig i dag, sier Raa.