EIR STEGANE

— Jeg er både overrasket og imponert over det de har fått til i løpet av bare et par timer. Mannskapene har gjort en formidabel jobb i natt. Flammene var voldsomme. Noen av dem har nådd deler av kraftforsyningen. Det vil si at de nådde minst 20 meter opp i luften, forklarer Eidsnes.

Han sitter sliten i en skinnstol på kontoret sitt. Har sovet bare to timer i natt.

Mobiltelefonen ringer ustanselig. Han delegerer oppdrag, deler ut skryt og tar seg av utallige medier som er på tråden.

— Ordren var at mannskapene skulle holde brannen under kontroll, og sørge for å holde den unna boligene som var i fare. Jeg hadde aldri drømt om at de skulle klare å slukke omtrent hele brannen, sier Eidsnes.

Han har opplevd den mest slitsomme påsken som brannmann noensinne. Det har alle de andre som jobber i brannvesenet med ham. Men de kan ikke ta seg tid til ordentlig hvile ennå. Ikke før sol er blitt til regn igjen. Det oppstå nye storbranner i det tørre fine vårværet når som helst.

— Vi har aldri hatt en slik påske tidligere. Vi har hatt 25 oppdrag, fem av dem store skogbranner. Personalet var slitent allerede før denne brannen, både mentalt og fysisk, sier Eidsnes.

Han satt selv fem timer i et helikopter i går og styrte slokkingen. Helikoptrene måtte innstilles i 22-tiden i går. Da ble det for mørkt til å bruke dem.

Det betyr altså at det var med vannslanger og pisking at mannskapene klarte å få kontroll på brannen i natt. Flere av dem hadde i dag morges vært på jobb i et helt døgn i strekk.

Brigadeleder Ole Johan Juulseth forklarer at flere av dem har vært ustoppelige.

— Jeg permitterte en av dem i hvert fall to ganger i natt fordi han hadde vært så lenge på jobb, men han var der fortsatt, sier Juulseth, som selv var med på slokkingen natten gjennom.

Han beskriver arbeidet som vanskelig etter at solen gikk ned.

— Det var mørkt, og terrenget i området var ulendt. Vi beveget oss etter konturene i landskapet og etter flammene. Det mest positive var at det var nesten helt vindstille. Det hjalp oss mye, sier Juulseth.

Eidsnes gir alle som var i området i natt, Røde Kors, Sivilforsvaret og sjøforsvaret honnør for innsatsen

— De hindret spredning og vi har ikke fått noen meldinger om skader. Det hele har forløpt temmelig udramatisk. Det er meget bra, sier Eidsnes.

Planen var at brannsjefen skulle fortsette arbeidet fra helikopter i dag. Det var derfor han gikk å la seg et par timer.

— Det har ikke vært nødvendig i dag. Vi har styrt helikoptrene greit fra bakken etter at brannen kom under kontroll, sier brannsjefen.

Han har ennå ikke oversikt over størrelsen på området som er svidd bort, men anslår at minst 3000 mål må være brent opp.

KRISEMØTE: Brannsjef Helge Eidsnes (i midten) møtte representanter fra politiet ved midnatt. FOTO: ØRJAN DEISZ
FOTO: ØRJAN DEISZ