EIR STEGANE

eir.stegane@bt.no

— Jeg er både overrasket og imponert over det de fikk til i løpet av bare et par timer. Mannskapene gjorde en formidabel jobb. Flammene var voldsomme. Noen av dem nådde deler av kraftforsyningen. Det vil si at de slikket minst 20 meter opp i luften, forklarer Eidsnes.

Sliten sitter han i en skinnstol på kontoret sitt. Har sovet bare to timer. Mobiltelefonen ringer ustanselig. Han delegerer oppdrag, deler ut skryt og tar seg av utallige medier som er på tråden.

Slitsom påske

— Ordren var at mannskapene skulle holde brannen under kontroll, og sikre boligene som var i fare. Jeg hadde aldri drømt om at de skulle klare å slokke omtrent hele brannen på så kort tid, sier Eidsnes.

Han har opplevd den mest slitsomme påsken som brannmann noensinne. Det gjelder også de andre som jobber i brannvesenet. Men de kan ikke ta seg tid til ordentlig hvile ennå. Ikke før sol er blitt til regn igjen. Nye storbranner kan true når som helst i det tørre fine vårværet.

— Vi har aldri hatt en slik påske tidligere. Vi har hatt 25 oppdrag, fem av dem store skogbranner. Personalet var slitne allerede før denne brannen, både mentalt og fysisk, sier Eidsnes.

Han satt selv fem timer i et helikopter og styrte slokkingen mandag. Helikoptrene måtte innstille ved 22.00-tiden. Da ble det for mørkt til å bruke dem.

Vannslanger og pisking

Det var med vannslanger og pisking at mannskapene klarte å få kontroll på brannen. Flere av dem hadde i går vært på jobb et helt døgn i strekk.

Brigadeleder Ole Johan Juulseth forklarer at flere av dem har vært ustoppelige.

— Jeg permitterte en av dem i hvert fall to ganger natt til tirsdag fordi han hadde vært så lenge på jobb, men han bare fortsatte, sier Juulseth, som selv var med på slokkingen natten gjennom.

Han beskriver arbeidet som vanskelig etter at solen gikk ned.

— Det var mørkt, og terrenget i området var ulendt. Vi beveget oss etter konturene i landskapet og etter flammene. Det mest positive var at det var nesten helt vindstille. Det hjalp oss mye, sier Juulseth.

Minst 3000 mål avsvidd

Eidsnes gir alle som har vært i området stor honnør for innsatsen, Røde Kors, Sivilforsvaret, Sjøforsvaret.

— De har hindret spredning til hus og hytter, og vi har ikke fått noen meldinger om skader. Det hele har forløpt temmelig udramatisk. Det er meget bra, sier Eidsnes.

Planen var at brannsjefen skulle fortsette arbeidet fra helikopter i går. Det var derfor han gikk å la seg et par timer.

— Det ble ikke nødvendig. Vi har styrt helikoptrene greit fra bakken etter at brannen kom under kontroll, sier brannsjefen.

Han har ennå ikke oversikt over størrelsen på området som er svidd bort, men anslår at minst 3000 mål må være brent opp.