Ingen ble skadet da et sikringsskap i en frisørsalong Top 20 på Galleriet tok fyr. Det var en forbipasserende som fikk slokket brannen med et brannslokkingsapparat.

Får kjeft

Brannsjef i Bergen, Helge Eidsnes, er oppørt over kjøpesenter-ledelsen.

Se videointervju med brannsjefen

— Vi har gitt klar beskjed til senterledelsen om at dette ikke ble håndtert godt nok, sier Eidsnes til bt.no.

Han reagerer både på at brannalarmen ikke gikk - og at senteret ikke ble evakuert.

— Med en gang det ble oppdaget varmgang og svilukt, skulle det vært slått alarm og satt i gang evakuering. Ingen av delene ble gjort. Folk strømmet inn og ut mens brannvesenet holdt på, sier han.

Nå varsler Eidsnes tilsyn.

— Dette vil bli fulgt opp, forsikrer han.

Hårføneren smalt

Wenche Falch Troye satt i frisørstolen og fikk fønet håret, da føneren plutselig smalt.

— Den eksploderte rett og slett, det var et skikkelig smell. Så gikk strømmen, og det begynte å lukte kraftig svidd. Plutselig så vi at flammene slo ut av sikringsskapet, sier Troye.

En forbipasserende mann fikk tak i et pulverapparat og tømte det i skapet.

— Jeg er helt skjelven. Jeg mistet min mor i en brann, så dette går inn på meg, sier Troye. Hun anslår at det tok noen minutter å få slukket brannen.

— Vi fikk melding om brannen klokken 14.02. Ingen ble skadet, men brannvesenet måtte lufte ut en del røyk fra lokalet, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt.

- Aldri kritisert før

Senterleder Geir Kaland sier til bt.no at vekterne vurderte det slik at det ikke var nødvendig å slå alarm eller evakuere kjøpesenteret.

— Vi har blant annet et bakeri i bygningen, og spørsmålet er om vi skal tømme hele huset hver gang vi svir en bolle. Veldig ofte i slike situasjoner vurderer vi det slik at det ikke er nødvendig å varsle brannvesenet, og vi har aldri blitt kritisert for det tidligere.

— Men denne gangen blir dere det. Er du åpen for at dere kan ha gjort en feilvurdering?

— Ja, selvfølgelig. Det er brannvesenet som har den høyeste kompetansen på dette området. Med såpass kraftig kritikk må vi ha en samtale med dem for å gå gjennom rutinene og se på om det er behov for en innstramming. Vi må diskutere om det i det hele tatt er riktig at vi skal gjøre denne vurderingen. Men alternativet er altså å slå full alarm hver eneste gang.

RUNE CHRISTOPHERSEN
Hårføneren eksploderte i nakken til Wenche Falch Troye. Så slo flammene ut av sikringsboksen.
Rune Christophersen (MMS)