Skolebygget som brant er utstyrt med seriekoblede røykvarslere i første etasje, men separate røykvarslere på loftet.

Siden det ikke var folk på loftet da brannen brøt ut, var det ingen som hørte den intense pipingen. Først da folk på utsiden av bygget så flammene, ble brannvesenet varslet.

— Kunne vært begrenset

Brannsjefen i Førde, Bernhard Øberg, mener dette er en viktig grunn til at brannen fikk gjøre så stor skade.

— Dersom denne brannen var blitt varslet automatisk på et tidlig stadium, ville vi uten tvil ha klart å begrense skadene til et minimum, sier Øberg, som også er teknisk sjef i kommunen.

Han mener kommunen må lære brannsikkerhet av forretningsstanden.

— Vi er nødt til å få flere bygg koblet opp mot en alarmsentral. Av femten skoler og barnehager, er det bare to som har automatisk brannmelder. Forretningsstanden er langt flinkere enn kommunen på det området, forteller Øberg.

Har ikke stigebil

Men det var flere grunner til at slukningsarbeidet ble vanskelig. Da brannvesenet kom til stedet, sto flammene langt over mønet. Siden kommunen ikke har stigebil, ble det opp til røykdykkere å bekjempe flammene frem til brannvesenet etter 20 minutter klarte å få rekvirert en kranbil. Da hadde ilden fullt herredømme over det gamle skolebygget.

— Vi mistet verdifulle minutter i starten. Med en stigebil hadde vi sikkert fått slått ned brannen tidligere, forteller Øberg.

— Hvor lenge har Førde vært uten stigebil?

— Vi har aldri hatt.

— Hvorfor ikke?

— Det skyldes økonomiske prioriteringer, og en kalkulert risiko. Det går gjerne 10-12 år mellom hver gang vi har en storbrann som dette. Automatisk brannvarsling vil derfor være en bedre investering, og vil redde flere verdier, enn en stigebil som vi kun får brukt hvert tiende år, sier Øberg.

Ukjent brannårsak

10-15 røykdykkere klarte likevel å begrense skadeomfanget litt. Loftsetasjen, som var et lager for det lokale speiderlaget, er totalskadd. Flammene har også slått ned i annen etasje, men kom aldri ned i første etasje. Det gjorde derimot alt vannet som ble pøst inn i skolebygget.

Årsaken til brannen er fortsatt ukjent. Etterforskningen pågår for fullt.

— Vi kan ikke si noe om brannårsaken. Det er anlagt en bred etterforskning og vi holder alle muligheter åpne, sier politioverbetjent Jan Egil Tvinde ved Førde og Naustdal lensmannskontor til BT.

I går kveld kom to tekniske etterforskere fra Kripos til Førde for å hjelpe til å finne frem til brannårsaken.

— Loftsetasjen er ikke så utbrent som vi fryktet. Det gjør arbeidet enklere, sier Tvinde.

Politiet er allerede i gang med avhør etter brannen, og vil fortsette med det gjennom hele helgen.

Etterlyser gutter

I går kveld etterlyste politiet to gutter i 12-års alderen som ble observert ved skolen rundt klokken 11.40 torsdag. Et vitne skal ha forklart at de to guttene fiklet med en boks på veggen av bygningen, men holdt opp da vitnet stoppet opp.

Politiet presiserer at de ikke mistenker guttene for å ha holdt på med noe ulovlig, men sier at de likevel er svært interessert i å få en prat med dem.