ELISABETH LANGELAND MATRE

MORTEN ELLINGSEN

— Forebyggende arbeid er en viktig bit av jobben vår, sier overbrannmester Rune Johnsen før han ringer på en ny dør i et hus på Landås.

3000 hjem i Bergen får i disse dager tilbud om brannforebyggende sjekk av Johnsen og hans kolleger. Virker batteriet i røykvarsleren din? Når ble brannslukkingsapparatet snudd opp-ned sist? Bruker du mye levende lys? Har du brunsvidde lampeskjermer?

Selv om vi kanskje vet hva som er god brannskikk, kan det være greit med en påminning innimellom. Og noen ganger tror vi selvsagt at vi har alt på stell uten at det stemmer helt.

Nora Osen på Landås var en av dem som slapp inn overbrannmester Johnsen i går kveld.

— Jeg har faktisk nettopp skiftet batteri i varsleren, meddeler hun fornøyd.

Plasseringen er det verre med. Røykvarslere må festes i taket, minst en halv meter fra veggen, råder Johnsen.

— Nå må du bare ikke komme her og gi meg noen bot, spøker Osen.

Ingen fare

— Vi kan ikke pålegge folk noe som helst. Men vi kan gi råd og påpeke opplagte feil, sier overbrannmesteren.

Gjengangerfeilen i de fleste hjem er røykvarsleren. Dessuten starter ti prosent av alle branner under matlaging. Viktig å huske på når du setter inn pinnekjøtt- og pepperkakegiret.

Desember er den måneden i året der det statistisk sett brenner mest i de norske hjem. «Aksjon boligbrann» er et viktig bidrag til å endre på statistikken. Prosjektet er landsdekkende, og rundt 40.000 norske hjem vil bli kontrollert i år dersom eieren ønsker det. Aksjonen startet i går, og varer i tre dager.

GIDSKE STARK