Tirsdag tar Kristian Rubach pengene fra klassen med til Meymaneh i Afghanistan. Den norske stabssjefen for sikkerhetsstyrkene i Meymaneh, vil sørge for at det blir kjøpt inn brannsalve for pengene fra klassen på Langhaugen videregående skole.

— Det vil være salve nok til å hjelpe svært mange som er i samme situasjon som Naoroz, forteller Rubach som er far til Maria Paulsen. Det var hun som tok initiativet til innsamlingen. I alt har klassen samlet inn 17.000 kroner.

Fyrer med bensin

BT var med da Rubach var på besøk i klassen til Maria. Han forteller at brannskader er svært vanlig både blant barn og voksne i Afghanistan.

— I Afghanistan er det svært kaldt om vinteren. Folk er helt avhengige av å varme opp husene sine for å overleve. Men ved er svært dyrt. De færreste har råd til å bruke så dyrt brensel. I stedet benyttes bensin. Men ofte skjer det ulykker. Nesten daglig kommer det hardt brannskadede, både barn og voksne til sykehuset i Meymaneh, forteller Rubach.

Vil bli godt mottatt

Nesten ingen er så heldige som Naoroz som fikk hjelp til å komme til behandling ved et utenlandsk sykehus. Sykehuset i Meymaneh har svært begrenset med hjelpemidler og medisiner.

— Jeg er sikker på at pengene dere har samlet inn, vil bli veldig godt mottatt, sier Rubach.

Maria og klassekameratene er fornøyd med responsen de fikk.

  • Vi fikk gaver fra alle kanter av landet etter at innsamlingen vår ble kjent gjennom avsier og tv, sier hun.
Høvik, Tor