— Det er ofte snakk om brannfarlige hus, men ingen hus er mer brannfarlig enn de menneskene som bor i det, sier overbrannmester Jan Ove Brakestad.

Målet for hans kvinner og menn er å treffe 6000 familier før jul. Hver av dem får et sikkerhetslys, som slukker av seg selv, og milde formaninger fra erfarne brannfolk.

Julen er høysesong for branner i Norge, og Bergen er ikke et unntak.

Årsaken er først og fremst at folk er uforsiktige.

— Mange går fra levende lys, slår på tørketrommel og vaskemaskiner før de går ut på tur, tørrkoker mat og er generelt uforsiktige, sier overbrannmesteren.

Han mener vi er blitt mer og mer slumsete.

— Før i tiden sjekket en alltid huset før en gikk for å legge seg. Det tror jeg ikke folk gjør lengre. Uforsiktighet fører til tragiske ulykker, sier Brakestad.

Bergenserne anbefales å holde seg med minst en røykvarsler som høres fra soverommet og en husbrannslange. Med rett utstyr på plass og våkent blikk for brannfeller, håper overbrannmesteren på en rolig jul.

SIKKERHETSLYS: Brannfolk besøker 6000 familier før jul, og hver familie skal få et sikkerhetslys. Fra venstre: feie- og tilsynsleder Atle Sørensen, feierlærling Oddvar Haugetun og feierformann Jarl Hestad.
Foto: Jan M. Lillebø