HANS K. MJELVA

I mars vitnet det mektige Fagforbundets leder Jan Davidsen mot sine egne i Bergen Brannkorps Forening.

Striden sto om hvem som hadde retten til navnet og eiendelene til foreningen, som i 2003 nektet å følge Norsk Kommuneforbund inn i Fagforbundet. Det meldte seg i stedet inn i Maskinistforbundet, og dermed også ut av LO-familien.

Tapte på alle fronter

I april kom dommen: Brannmennene tapte på alle fronter. Og nå har de og Maskinistforbundet bestemt seg for ikke å anke. Dermed får Fagforbundet retten til pengene, arkivene og navnet til Bergen Brannkorps Forening.

— Vi anker ikke fordi vi ikke ser vitsen med å fortsette en langdryg kamp. Dommen er uriktig, men prisen for fortsette kjempe er for høy. Det at vi taper fane, flagg og penger er peanuts, i forhold til at vi får retten til egen tariffavtale og å føre våre egne forhandlinger, sier Kjell Solheim, som leder foreningen som ikke lenger får kalle seg Bergen Brannkorps forening.

Tapet av fanen

Hva foreningen som organiserer 97 prosent av brannfolkene i Bergen nå skal hete, var ett av temaene da de holdt medlemsmøte i går kveld. Uansett er det ikke så viktig, sier Solheim.

Tapet av fanen, som brannfolkene tradisjonelt bærer først i 17. mai-toget, blir tyngre å svelge.

Selv om de hadde tapt rettssaken, gikk Solheims folk under fanen i årets tog. Men det kan ha vært for siste gang. Solheim sier de ikke vet hva som vil skje neste år:

— Fanen lever sin egen verden. Det er svære følelser knyttet til fanen blant pensjonister og andre. Vi må si som vi sa der oppe (i rettssalen, red. mrk): «De har besudlet fanen».