RANDI KVINGE

Mellom Hollendergaten og Torget har de fleste smauene vært sperret av i flere år, og bare Dyvekegangen og Smalgangen er åpnet for passasje.

En av passasjene er sperret av med tredører i hver ende, men kikker du bakom dørene, ser du svarte søppelsekker, matrester, oppussingsmateriale og annet skrot som flyter utover.

Bolig— og restauranteier på Torget, Bjørn Hanevik, har vært med på å pusse opp Torget for 100 millioner kroner. Han irriterer seg kraftig over all forsøplingen.

— Dette er ufattelig stygt. Smauene fungerer som brannfeller og burde absolutt vært åpnet, sier han.

- Svært verdifullt

Også byantikvar Siri Myrvoll reagerer på hvordan bergenserne tar vare på gatene.

— Dette er offentlige gater som det absolutt bør ryddes opp i. Smauene er ikke gårdsplasser som folk kan bruke privat, men en attraksjon som burde vært satt skikkelig i stand, sier Myrvoll.

Ifølge byantikvaren er smauene middelalderske gateløp og hører med til det eldste gatesystemet i byen.

— Dette området er et av de mest spennende i Bergen, og det er like gammelt som Bryggen. På slutten av 1800 tallet lå det masse kneiper her, og området var rene «Red light district». I Hollendergaten var det en rekke spisesteder og kaffistover. Nå er det på tide at folk ser verdien av området, sier hun.

Sjekker området

Sammen med byggesaksavdelingen i Bergen kommune holder Bergen Brannvesen på å registrere bygg og anlegg der det kan være fare for tap av menneskeliv.

— Vågsbunnen kommer innunder dette prosjektet. Vi skal blant annet sjekke om søppelcontainere står i nærheten av vinduer, og om det finnes farlige skorsteiner i området, forteller konstituert avdelingsleder for forebyggende avdeling, Anders Leonhard Blakseth.

Kartleggingen vil pågå frem til juni 2005.

— Selv om noen har stengt av en gate, trenger det ikke å være et problem. Derfor kan vi ikke si om gatene blir åpnet, forteller han.

Felles søppelordning

Bolig- og restauranteier Bjørn Hanevik ønsker å få til en bedre søppelordning på Torget. Blant annet har han vært i dialog med BIR om å få gravd ned et boss-sug som restaurantene og bedriftene kan nytte. Hvis ordningen kommer i orden, kan dagens bosscontainere fjernes fra området.

— Slike kummer er helt supre, og det gjelder å finne et egnet sted. Søppel blir det i alle fall ikke mindre av fremover, sier han.

Informasjonssjef i BiR, Kjersti Kildal, forteller at saken er under utredning.

— Dette er et positivt initiativ, og flere parter må samarbeide for å få det til, sier Kildal.