Brannen i prosessanlegget ble meldt til brannvakten rundt kvart på tre.

— Det var en brann i en såkalt reformer, det vil si et bensinanlegg på raffineriet. Det var brann i en flens, der det nok har vært en liten lekkasje med åpne flammer i skjøten, sier informasjonsleder Kåre Ness ved StatoilHydro Mongstad til bt.no.

Brannmannskaper fra Knarvik, Mastrevik og Lindås rykket ut, mens brannvesenet i Bergen ble bedt om å avvente situasjonen.

Ansatte evakuert

— Halv tre ble det kjørt fabrikkalarm etter en flensbrann i ett av våre anlegg. Anlegget ble kjørt ned og vi ba om ekstern assistanse, sier Ness.

Klokken 15.15 meldte politiet at brannen var under kontroll.

— Den aktuelle delen av prosessanlegget der flammene oppsto, i skjøten mellom to rør, er kjølt ned. Samtlige ansatte ble samlet etter forskrifsmessig rutine, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Ingen personer skal ha blitt skadet.

Petroleumstilsynet varslet

— En brann i et oljeraffineri er ganske uvanlig, men fra tid til annen kan det skje, sier Ness.

Han kan ikke huske sist det var en slik brann på Mongstad, men i 2004 var det en stor, alvorlig brann ved oljeraffineriet.

— Brannvesenet fikk raskt kontroll, og lot det brenne kontrollert en stund. Alle de ansatte på området ble evakuert. Enhver brann - enten stor eller liten - er meget alvorlig på et raffineri. Vi må alltid forberede oss på det verst mulige scenariet, sier Ness.

Petroleumstilsynet er varlset om brannen.

— Vi er varslet kort om hva som er skjedd og hva som blir gjort, og må ha en videre dialog for å finne ut mer om dette. Foreløpig er det for tidlig å si noe mer, sier pressekontakt Inger Anda.

Nå starter arbeidet med å utbedre skadene. I mellomtiden blir produksjonen ved anlegget stilt i bero. Pressen fikk ikke slippe inn på produksjonsområdet onsdag ettermiddag.

Erlend Spurkeland (MMS)
Erlend Spurkeland (MMS)